Normal_jeugdzorg_2

FNV Zorg & Welzijn heeft de Raad van Bestuur van Pluryn een ultimatum gesteld om de sluiting van de Hoenderloo Groep uit te stellen. De vakbond vindt dat het bestuur de alternatieven vanuit de medewerkers niet serieus overweegt. Dit meldt FNV.

De vakbond eist, naast uitstel van de sluiting, dat de raad met FNV een gesprek met minister De Jonge van Volksgezondheid aanvraagt voor financiële ondersteuning. Daarnaast wil FNV een open gesprek met de raad over continuering van De Hoenderloo Groep waarbij geen enkele mogelijkheid wordt uitgesloten. Wanneer de eisen niet voor 6 januari worden ingewilligd, gaat de vakbond met de medewerkers over tot acties. Werkonderbrekingen en stakingen voor korte of lange duur worden niet uitgesloten.

Andere motieven

Het bestuur weigert de medewerkers en de FNV meer openheid te geven over de financiële resultaten van de Hoenderloo Groep en Pluryn aan FNV en medewerkers. Ook over de inspecties van de overheid laat de Raad niets los. “Medewerkers denken dat andere motieven spelen bij de Raad van Bestuur om de Hoenderloo Groep per se te willen sluiten zonder alternatieven te overwegen”, vertelt Jan Verhoeven, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. “Zo verdenken veel medewerkers hun bestuur ervan dat het hen vooral te doen is om verkoop van het vastgoed waar de Hoenderloo Groep is gevestigd. Een doorstart of redding vanuit het Rijk zou betekenen dat het pand in de Gelderse bossen niet in de verkoop kan.”

Continuïteit van zorg en scholing

Volgens een actiegroep met (oud)medewerkers van Pluryn zijn er investeerders en wetenschappers die een zelfstandige doorstart willen maken in de vorm van een expertisecentrum voor complexe jeugdzorg. Volgens de FNV is dat een optie die zeker door de Raad van Bestuur moet worden gehoord. Dit zou niet alleen continuïteit van werk voor jeugdzorgmedewerkers betekenen, maar ook van zorg en scholing voor de kinderen. Die vallen door de sluiting straks tussen wal en schip.

Door: Nationale Zorggids