Normal_spaarvarken_spaarpot_sparen_geld_pensioen

Onlangs meldden de grootste pensioenfondsen van Nederland dat er niet wordt gekort op de pensioenen. Stichting Pensioenfonds voor Verloskundigen (SPV) voert dit jaar als enige wél een korting door. Verloskundigen worden met 1,8 procent gekort. Dit meldt NOS. 

Voorzitter Marlies Bartels van SPV zegt niet te willen korten, maar dat het niet anders kan. Het pensioenfonds voor verloskundigen hanteert een andere werkwijze dan andere pensioenfondsen, waardoor het de dekkingsgraad jaarlijks met 2 procent verhoogt. “Als we dat niet zouden doen, zou de dekkingsgraad tussen de 115 en 120 procent liggen.” Van die jaarlijkse verhoging van 2 procent blijft dus slechts 0,2 procent over, maar toch gaan verloskundigen er ook dit jaar een beetje op vooruit.

Dekkingsgraad pensioen

Fondsen met een dekkingsgraad van 90 procent of hoger, hoeven dit jaar geen pensioenkorting door te voeren. Voor iedere euro aan pensioenuitkering, moeten ze 0,90 cent in kas hebben. Dat geeft ze dit jaar wat ademruimte om de pot voor volgend jaar voldoende te hebben gespekt om voor iedere euro een euro te kunnen uitkeren. 

Door: Nationale Zorggids