Normal_rss_entry-213272

Voormalig 'verslavingsgoeroe' Keith Bakker (59) heeft de jonge vrouw die hij in de periode van voorjaar 2016 tot augustus 2018 zou hebben misbruikt een e-mail laten schrijven waarin staat dat ze voor haar achttiende jaar geen seks met hem had. Dat zei de officier van justitie woensdagmiddag voor de rechtbank in Amsterdam tijdens een inleidende zitting in de zaak tegen Bakker.

Volgens de aanklaagster zou Bakker de e-mail hebben "gedicteerd". De gang van zaken kwam volgens haar aan het licht toen het slachtoffer door de politie over de e-mail werd verhoord. Bakker zei eerder zelf dat dat hij de vrouw weliswaar had gevraagd een ontlastende brief te schrijven, maar dat daar geen onwaarheden in staan.

Bakker was zelf niet aanwezig. In de ruim twee jaar die zijn relatie met de jonge vrouw zou hebben geduurd, drong hij volgens de aanklaagster als hulpverlener het gezin binnen waarin zij leefde, verwijderde hij haar van haar ouders en maakte hij haar zowel psychisch als financieel afhankelijk. Het slachtoffer moest later worden behandeld vanwege onder meer een posttraumatische stressstoornis.

Beroepsverbod genegeerd

Bakker kwam eerder stevig in aanraking met justitie vanwege seksuele misdrijven. In 2012 veroordeelde de rechter hem tot vijf jaar cel wegens misbruik van een aantal meisjes en vrouwen. De officier van justitie zei woensdag dat hij zich "helemaal niets" van dat vonnis heeft aangetrokken. Zo wil het OM hem ook voor ruim honderdduizend euro 'plukken' omdat hij ondanks een destijds opgelegd beroepsverbod is doorgegaan met behandelingen.

Ervaringsdeskundige 

Bakker werkte voor zijn 'ondergang' als hulpverlener en opende in 2004 een afkickkliniek. Hij verscheen veelvuldig op televisie, onder meer als ervaringsdeskundige en als coach van probleemjongeren. Zijn advocaat vroeg tevergeefs vrijlating uit voorarrest. Bakker blijft in elk geval in de gevangenis tot 20 maart. Mogelijk wordt zijn zaak dan al inhoudelijk behandeld.

Door: ANP