Logo_rivm__logo

Het RIVM heeft Nederlandse huisartsen gewaarschuwd voor het coronavirus dat zich momenteel over de wereld verspreid vanuit China. Hoewel het volgens het RIVM nog niet nodig is om in paniek te raken, worden huisartsen wel alert gemaakt op het virus en de symptomen. Het gaat onder meer om hoge koorts. Dit meldt Telegraaf.

Wie naar China en andere landen in Azië reist, wordt opgeroepen bij twijfel over de eigen gezondheid contact op te nemen met een arts. Het wordt aanbevolen om lokale markten, contact met vis en pluimvee te vermijden en vooral de handen goed te wassen. Handen wassen na hoesten, niezen en de neus snuiten wordt ook aangeraden.

Virus opsporen op vliegvelden

Het RIVM is vooralsnog afwachtend met adviezen rondom het virus. Op Schiphol wordt nog geen aangepast beleid gevoerd. In China worden reizigers al wel gecontroleerd op hun temperatuur, waarna een test kan uitwijzen of het om het coronavirus gaat. Dan kan de reiziger in isolatie worden geplaatst om verdere besmetting te voorkomen. Het RIVM heeft dezelfde test waarmee het virus aangetoond kan worden.

Heftige longontsteking

Hoewel het virus nog niet in Nederland is aangetoond, is het volgens het RIVM mogelijk dat er ook hier besmettingen gaan komen. Op tijd de huisarts inschakelen kan de behandeling bespoedigen. Het coronavirus veroorzaakt een heftige longontsteking. Het is al meerdere mensen fataal geworden en het aantal besmette mensen loopt snel op. Door vliegverkeer kan het virus, dat voor het eerst werd opgemerkt in China, zich snel verspreiden. Andere Aziatische landen en de Verenigde Staten kampen ook al met besmette mensen.

Door: Nationale Zorggids