OM eist cel tegen ziekenhuisdirecteur Vlissingen om fraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een gevangenisstraf van achttien maanden geëist, waarvan zes voorwaardelijk, tegen een voormalige directeur van een ziekenhuis in Vlissingen. Hij wordt verdacht van het sjoemelen met zijn wachtgeldregeling. Dit meldt het OM.

Nadat hij in februari 2009 vertrok als directeur ontving hij wachtgeld. In de ogen van het OM verhulde hij daarna bijna vier jaar lang de inkomsten uit een nieuwe baan, terwijl hij de verplichting had dit nieuwe salaris te verrekenen met zijn wachtgeld. Het door verdachte verkregen voordeel bedraagt volgens het OM tussen de twee en drie ton. In deze zaak stond ook een 45-jarige man uit Arnhem terecht. Hij is veroordeeld voor het opzetten van de fiscale constructies met behulp van valse documenten.

OM in hoger beroep

De rechtbank in Arnhem veroordeelde de voormalige ziekenhuisdirecteur op 29 maart 2018 tot een gevangenisstraf van twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk. Zijn financieel adviseur kreeg een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan eveneens zes maanden voorwaardelijk. Deze laatste zaak is niet voorgelegd aan een hogere rechter. In de andere zijn zowel verdachte als het OM in hoger beroep.

Niet eens met vrijspraak

Het OM is in hoger beroep gegaan omdat het niet eens is met een vrijspraak op één van de drie tenlastegelegde feiten. Het betreft het onjuist dan wel onvolledig invullen van de aangiften inkomstenbelasting over de jaren 2010 en 2011. Daarover verschillen de rechtbank en het OM van mening. De overige twee feiten, te weten zorgfraude, zijn door de rechtbank wel bewezen verklaard.

Fraude met opzet 

De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, vindt dat de verdachte niet weg kan komen met een voorwaardelijke gevangenisstraf: “De ernst van de feiten en het willens en wetens een rad voor de ogen draaien van de Belastingdienst en het scheidsgerecht gezondheidszorg vraagt om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf.”

Het Gerechtshof in Zwolle doet over twee weken uitspraak.

Door: Nationale Zorggids