Artsen spreken af geen maagdenvlieshersteloperaties meer uit te voeren

Operaties die ervoor moeten zorgen dat meisjes maagd lijken in hun huwelijksnacht, zijn voortaan in Nederland taboe. Artsen hebben afgesproken zulke maagdenvlieshersteloperaties niet meer uit te voeren. Blijkt dat toch te gebeuren, dan dreigt het kabinet met een verbod.

Gynaecologen zijn al heel terughoudend om het weefsel in de vagina zo te hechten dat het kan bloeden bij de eerstvolgende seksuele gemeenschap. Maar families uit traditionele culturen staan er soms op dat een vrouw als maagd het huwelijk ingaat en eisen daarvan bebloed beddengoed als 'bewijs'. Als vrouwen daardoor in het nauw komen, maken artsen soms nog een uitzondering.

Daar wil het kabinet vanaf. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) gaat controleren of artsen zich aan de afspraak houden. Als het toch nog tot maagdenvliesoperaties komt, moeten ze misschien maar verboden worden, melden minister De Jonge van Volksgezondheid en Dekker van Rechtsbescherming aan de Tweede Kamer.

Update: De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) laat weten dat ondanks de afspraken in uiterste gevallen toch nog een hersteloperatie uitgevoerd zal worden. DE NVOG is bang dat vrouwen naar het buitenland of naar een privéklliniek gaan om daar de operatie te ondergaan, als dit in Nederland niet meer mogelijk is. Zij willen vrouwen voorzien van informatie en alternatieven. Het zou nog enkele keren per jaar worden uitgevoerd. Overigens zijn veel artsen het ook niet eens over de benaming van de ingreep. Het maagdenvlies bestaat feitelijk niet en daarom zou een hersteloperatie hiervoor ook niet nodig zijn.

Door: ANP