Zorgorganisaties alert op coronavirus

Zorgorganisaties in Nederland zijn extra alert op mensen die mogelijk besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Dat meldt de branchevereniging van zorgorganisaties ActiZ, waarbij ongeveer vierhonderd organisaties zijn aangesloten. ActiZ heeft in een instructie alle symptomen beschreven waar zorgmedewerkers op moeten letten. Ook benadrukt Actiz in de instructies het belang van hygiënisch werken en wordt het aanmeldproces voor een signaal of verdenking van besmetting uiteengezet. Dit melden ANP en ActiZ.

De brancheorganisatie denkt dat het goed mogelijk is dat ook Nederlanders besmet raken met het virus, nu het aantal gevallen in Italië en Duitsland toeneemt. ActiZ houdt de ontwikkelingen nauwlettend in de gaten en onderhoudt contact met het RIVM en het ministerie van Volksgezondheid.

Ouderen kwetsbaarder voor coronavirus

 
Op dit moment zijn er wereldwijd meer dan 81.000 mensen met het coronavirus. Het overlijdenspercentage ligt momenteel gemiddeld ruim boven de 3 procent. Voor 80-plussers is dit getal fors hoger: 15 procent. De afgelopen dagen zijn er besmettingen in Europa vastgesteld en sinds gisteren is dit ook in de directe nabijheid van Nederland. Het is volgens de branchevereniging dan ook goed denkbaar dat het virus ook in Nederland de kop gaat opsteken.
 

Informatie over coronavirus

 
Alle huisartsen zijn geïnformeerd door het RIVM en de GGD over de maatregelen die bij een besmetting genomen moeten worden om verspreiding te voorkomen. Bestuurders van zorgorganisaties worden in een speciale mailing van ActiZ op de RIVM-website over het virus geattendeerd, zodat zij hun cliënten en medewerkers kunnen voorzien van de laatste informatie.
 

Melden van verdenking besmetting

 
Bij verdenking belt de betrokken huisarts of dienstdoende specialist ouderengeneeskunde altijd direct de arts Infectieziektenbestrijding van de GGD. Deze is 24/7 hiervoor beschikbaar. De GGD zorgt voor diagnostiek en meldt direct de verdenking anoniem en conform de Wet publieke Gezondheid aan het Centrum Infectieziektenbestrijding van het RIVM. De GGD legt een huisbezoek af om diagnostiek te doen.
 

Door: Nationale Zorggids