Normal_bills-496229_1920

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) gaat de rol onderzoeken van accountants- en advieskantoor Grant Thornton, dat thuiszorgorganisatie Privazorg in Amersfoort jarenlang hielp om miljoenen euro's aan het zicht te onttrekken. De Nederlandse beroepsvereniging voor accountants (NBA) bevestigt dit. Dit meldt dagblad Trouw. 

De eigenaren van Privazorg hebben tussen 1996 en 2014 meer dan 14 miljoen euro weggesluisd. Zij lieten hoge vergoedingen voor management en beheer aan zichzelf uitbetalen. Ook na deze periode verdwenen er miljoenen euro's uit de organisatie. Grant Thornton was sinds 1996 betrokken als accountant bij Privazorg. 

Grant Thornton bedacht constructies om geld uit Privazorg te krijgen

Het aandeel van accountantskantoor Grant Thornton in deze fraudezaak was het bedenken van constructies om geld uit het bedrijf te krijgen. Grant Thornton controleerde de boeken van Privazorg en gaf financieel advies via een dochteronderneming. Zo konden zij bij de controle van de boeken hun eigen constructies goedkeuren.  

Inmiddels zijn er maatregelen genomen tegen de betrokken medewerkers van Grant Thornton. Het interne toezicht bij opdrachten voor controle en advies is verscherpt en Privazorg is geen klant meer van Grant Thornton. In 2019 kwam deze zaak al aan het licht en stapten de drie leden van de raad van commissarissen op, net als een bestuurder en de directeur van Privazorg.

Door: Nationale Zorggids