Normal_arts_dokter_stethoscoop_witte_jas_doktersjas_verpleegkunde_zorgpersoneel_verpleging

Een verpleegkundige die bijna vijftienduizend euro had gestolen van een terminaal zieke patiënt is door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag uit het BIG-register geschrapt. Zij mag haar beroep niet meer uitoefenen. Dit meldt De Telegraaf. 

De verpleegkundige schreef tijdens nachtdiensten, waarin zij de terminaal ziekte patiënt verzorgde, een aantal keren geld over van de bankrekening van de patiënt naar haar eigen rekening. Het ging in totaal om 14.800 euro. De overschrijvingen bleven niet onopgemerkt en de familie van de man deed aangifte. Omdat de man erg ziek was, was besloten hem hierover niets te vertellen. De man overleed korte tijd later. 

Verpleegkundige: geen diefstal

Hoewel de vrouw aangaf dat de man haar het geld had geschonken, bleek dit niet uit haar rapporten. Daarin vermeldde zij dat de man verward en moe was, en zware pijnstillers kreeg. De vrouw beloofde al het geld terug te betalen. Dit maakte voor het oordeel van het tuchtcollege echter niet uit. Het college noemt de diefstal "van een aan de zorg van de vrouw toevertrouwde patiënt” zeer ernstig en "onvergeeflijk”. De strafrechter zal  zich ook nog over het incident buigen.

BIG-register

Verpleegkundigen staan geregistreerd in het BIG-register. BIG staat voor Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg. De Wet BIG geeft regels voor beroepen in de gezondheidszorg en beschermt patiënten tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen. Het BIG-register is een onderdeel van de Wet BIG. 

Door: Nationale Zorggids