Normal_rss_entry-224721

Alleen medewerkers uit vitale sectoren zouden voorlopig nog met het openbaar vervoer mogen reizen. Vakbond FNV pleit daar maandag bij het kabinet voor. De maatregel moet er volgens de FNV voor zorgen dat het personeel in het openbaar vervoer beter is beschermd tegen het coronavirus.

FNV Spoor en FNV Streekvervoer willen dat medewerkers uit vitale sectoren, die niet met eigen vervoer naar hun werk kunnen komen, speciale vervoersbewijzen krijgen. Mensen die niet in de vitale sectoren actief zijn, moeten de komende tijd wat FNV betreft even ander vervoer regelen.

"Onze leden staan zoals altijd klaar voor de reizigers, maar uiteraard niet ten koste van alles. Ze moeten op een veilige manier de artsen, verplegers, schoonmakers van ziekenhuizen en alle andere mensen uit de cruciale sectoren naar en van het werk kunnen brengen", zegt Henri Janssen, bestuurder van FNV Spoor.

Spatbrillen

FNV wil ook dat er voor mensen die in het openbaar vervoer werken meer beschermingsmiddelen komen. "Geef de medewerkers goedgekeurde handschoenen, spatbrillen, desinfectiemiddelen en ook mondkapjes als die weer voldoende beschikbaar zijn. Instrueer de medewerkers hoe ze daar mee om moeten gaan", aldus Janssen.

Betalen met contant geld moet voorlopig ook verboden worden, vindt FNV. "Nog steeds moeten onze leden achter de balies contant geld aannemen. Zo vergroot je de risico’s onnodig", zegt Brigitta Paas, bestuurder van FNV Streekvervoer. De politie en boa’s zouden daar toezicht op moeten houden, vindt FNV.

Door: ANP