Normal_fysiotherapie_rug_massage

Fysiotherapiewebsite Hierhebikpijn.nl heeft per direct besloten haar online diensten gratis ter beschikking te stellen aan alle fysiotherapiepraktijken in Nederland. De website heeft een geavanceerd systeem dat fysiotherapeuten helpt bij het ‘diagnose stellen’ op afstand. Vanwege de coronacrisis hebben veel praktijken hun deuren gedwongen voor de meeste patiënten moeten sluiten waardoor patiënten niet meer geholpen kunnen worden. Dit meldt Hierhebikpijn.nl.

Zorgverzekeraars Nederland en de Nederlandse Zorgautoriteit hebben daarom per direct besloten de vergoeding voor fysiotherapie ‘op afstand’ te verruimen. Dit betekent dat praktijken naast een online behandeling ook een online intake mogen doen die gewoon gedeclareerd kan worden bij de zorgverzekeraar. Hierdoor kunnen patiënten zich toch laten helpen door een fysiotherapeut, bijvoorbeeld via een videoconsult. Voorheen was dit wel mogelijk, maar alleen als de patiënt een intake in de praktijk zelf had gehad.
 

Fysiotherapie op afstand is een uitdaging

Omdat veel fysiotherapeuten nog geen ervaring hebben met het leveren van zorg op afstand, heeft Hierhebikpijn.nl besloten haar kennis en ervaring op het gebied van de online intake gratis beschikbaar te stellen. Dit betekent dat de patiënt eerst zelfstandig een interactieve zelfcheck doorloopt alvorens het online consult met de fysiotherapeut plaatsvindt.
 
Uit de zelfcheck rolt een patiëntenrapportage met daarin een uitgebreide informatie over de klachten, resultaten van het bewegingsonderzoek en specifieke zelftests. Ook is er een voorlopige uitslag met mogelijke aandoeningen die de fysiotherapeut extra handvaten geeft om de patiënt op te ondervragen. Het hele proces vereenvoudigt de online intake waardoor het online consult tussen fysiotherapeut en patiënt soepel en effectief verloopt.
 

Verergering van lichamelijke klachten voorkomen

Met de nieuwe maatregelingen hopen zorgverzekeraars en fysiotherapeuten te voorkomen dat mensen thuis te lang door blijven lopen met lichamelijke klachten. Over het algemeen geldt; hoe langer patiënten wachten met het inschakelen van hulp, hoe ernstiger de klachten en hoe langer het herstel duurt.
 
Hierhebikpijn.nl verwacht het openstellen van haar diensten in ieder geval de komende drie maanden te kunnen bekostigen uit eigen zak. De fysiotherapiewebsite hoopt dat meer partijen mee willen denken om zo patiënten die door de coronacrisis tussen wal en schip vallen toch de juiste zorg te kunnen bieden.
 

Hierhebikpijn.nl

Inmiddels maken zo’n 600 fysiotherapiepraktijken gebruik van de methode van Hierhebikpijn.nl. De website is met meer dan 5 miljoen bezoekers per jaar uitgegroeid tot de grootste fysiotherapiewebsite van Nederland. Praktijken kunnen zich gratis aanmelden op Hierhebikpijn.nl/coronahulp.
 
Door: Nationale Zorggids