Mantelzorgers onder druk

Mantelzorgelijk en MantelzorgNL krijgen elke dag honderden telefoontjes en e-mails van zorgende familieleden en vrienden die kwetsbare ouderen opvangen. Zorgorganisaties roepen partners en mantelzorgers op meer zorg voor kwetsbare ouderen op zich te nemen, maar dit wordt door de gevolgen van de coronacrisis flink bemoeilijkt. Dit meldt de NOS.

Kwetsbare ouderen krijgen steeds minder zorg door de coronacrisis. Dagbestedingen zijn gesloten en er is steeds minder hulp van thuiszorg om het risico op verspreiding van het virus te verminderen. Dit vraagt veel van mantelzorgers. Marjolijn Bruurs van Mantelzorgelijk: "Ze weten zich echt geen raad meer. Want wat als ze zelf ziek worden, wie helpt dan nog hun dierbare?" Hierdoor komen mantelzorgers nog meer onder druk te staan.

Mantelzorgers onder druk

De problemen waar mantelzorgers mee kampen, variëren. Zo is er te weinig hulp bij het douchen waardoor sommige ouderen nog maar één keer per week douchen. Ook zijn mantelzorgers ongerust over thuiszorgmedewerkers die zonder mondkapje zorg verlenen. Mensen die kwetsbare ouderen verzorgen, komen ook zelf in de knel omdat ze graag hun geliefden ontlasten maar tegelijkertijd aan zichzelf moeten denken. 

Mantelzorgers merken ook dat thuiszorgmedewerkers gespannen zijn en dat dit het gedrag van ouderen beïnvloedt. Dat kan de zorgverlening bemoeilijken doordat ouderen bijvoorbeeld zorg weigeren. Zo merkt schrijfster Marion Bloem, die voor haar moeder met de ziekte van Alzheimer zorgt, dat haar moeder soms pillen verstopt of niet altijd de pap opeet waarin de pilletjes verwerkt zitten. Ook wordt haar moeder opstandig door de spanning die er heerst door het coronavirus, met alle gevolgen van dien. Bloem: "Zo zegt ze dat ze niet gewassen wil worden. De houding van de thuiszorg is dan: als cliënten niet gewassen willen worden, dwingen wij ze niet. Ik begrijp dat. Maar hierdoor krijg je wel met problemen te maken als vervuiling."

De zorgen die mantelzorgers hebben, kunnen leiden tot gevoelens van machteloosheid, helemaal als er niemand anders in de familie is die kan helpen. Mantelzorgers kunnen met hun zorgen terecht op de website van Mantelzorgelijk en Mantelzorg.

Door: Nationale Zorggids