Mantelzorgers: de stille helden in de coronacrisis

Het gewone leven staat op z’n kop. Er zullen weinig mensen zijn die niets merken van de maatregelen die worden genomen om de uitbraak van het virus tegen te gaan. Er is een bijzondere groep die de gevolgen bijna stilletjes ondergaat; mantelzorgers. Een groep waar het Mantelzorgcentrum nu extra aandacht voor vraagt. Want zij zijn de kurk waar de totale zorg in Nederland op drijft. Dit meldt het Mantelzorgcentrum.

Zorgtaken nemen toe

Een op de drie Nederlanders is mantelzorger. Zij zorgen voor zieke ouderen en volwassenen, maar ook voor kinderen met een (ernstige) beperking. In Noord-Holland Noord komt dit neer op 137.000 mantelzorgers van 15 jaar en ouder. Deze mantelzorgers bieden in normale tijden 70 procent van de zorg.
 
Truus Oud, directeur van het Mantelzorgcentrum, vindt dat er meer aandacht mag komen voor deze kwetsbare groep. Oud: “In deze tijden nemen de zorgtaken toe tot wel 24/7. De dagbesteding is gestopt, thuiszorg komt veel minder of helemaal niet meer. Ik heb diep respect voor mantelzorgers die, ondanks alles, doorgaan met de zorg.”
 

Vragen van mantelzorgers

Veel mantelzorgers hebben vragen waar ze niet direct antwoord op vinden. Het Mantelzorgcentrum helpt hen daar graag bij. Oud: “We sturen drie keer per week een digitale nieuwsbrief. Hierin proberen we zoveel mogelijk vragen van mantelzorgers te beantwoorden. Bijvoorbeeld hoe zij hun naaste kunnen bezighouden, nu de dagbesteding is gestopt. Of antwoorden op praktische vragen zoals ‘ben ik verplicht om mijn moeder te wassen nu de thuiszorg is gestopt’.
 
We bellen onze cliënten actief op om even een praatje te maken en geven informatie en advies. Mantelzorgers kunnen zich hier ook zelf voor aanmelden. We merken dat juist nu mantelzorgers een professioneel klankbord erg waarderen.”
 
Mantelzorgers die nog niet bij het Mantelzorgcentrum staan ingeschreven, maar wel graag de nieuwsbrief willen ontvangen of gebeld willen worden, kunnen zich nog inschrijven via www.mantelzorgcentrum.nl/aanmelden. Bellen naar het Mantelzorgcentrum kan ook via 0224 – 74 50 59
 

Oproep Mantelzorgcentrum

Tot slot doet Truus Oud nog een oproep aan iedereen. Oud: “We merken in deze tijd hoe gedigitaliseerd Nederland is: het is de enige manier om contact te hebben met de buitenwereld. Een grote groep mantelzorgers heeft de aansluiting gemist en zijn digitaal niet bereikbaar. Daarom: help mantelzorgers en hun zorgvragers door ernaar te vragen en bied aan om hen hierbij te helpen. Veel nog bruikbare apparaten liggen ongebruikt in de kast. Help hen met aansluiten en gebruik desnoods WiFi van de buren. Zo komen ze weer in contact met hun naasten.” Mensen die hierover vragen hebben, kunnen contact opnemen met het Mantelzorgcentrum via 0229 – 74 50 59.
 

Mantelzorgcentrum

Het Mantelzorgcentrum is het expertisecentrum voor mantelzorg in Noord-Holland Noord, actief van de gemeente Heiloo tot aan Den Helder. De belangrijkste opdracht is mantelzorgers te ondersteunen zodat zij de zorg kunnen blijven geven en daar zelf gezond bij blijven. 
 
Door: Nationale Zorggids