FNV: Ga op Wereldgezondheidsdag #inhetwitvoordezorg

Vandaag, dinsdag 7 april, is het Wereldgezondheidsdag. De FNV roept iedereen op om een wit shirt te dragen, een selfie te maken en zo op Wereldgezondheidsdag te laten zien ook solidair te zijn met de mensen die werken in de zorg.

Kitty Jong, vicevoorzitter FNV: "Juist in deze periode van de coronacrisis zien we hoe hard de mensen in de zorg werken. Als FNV vragen we hier vaak de aandacht voor tijdens de cao-onderhandelingen en bij het terugdringen van werkdruk op de werkvloeren in de ziekenhuizen. Vandaag doen we dat ook door mensen op te roepen zich in het wit te kleden en vanaf hun werkplek, die voor veel mensen vandaag weer thuis zal zijn, een foto te maken en die te delen via hun social media."
 

Brandbrief over situatie in de zorg 

Vandaag stuurt de FNV ook een brandbrief naar het kabinet over de werkomstandigheden in deze periode. In de brandbrief staat hoe werknemers in de zorg met de dag ongeruster worden over hun eigen gezondheid en veiligheid bij de verspreiding van het coronavirus. Kitty Jong: "De werknemers werken dag en nacht in deze crisis en verdienen niet alleen applaus en acties met witte T-shirts, maar ook de juiste condities om hun beroep uit te kunnen voeren. Dus voldoende persoonlijke beschermingsmiddelen, maar ook goede arbeidsvoorwaarden en extra financiering."
 

Wereldgezondheidsdag

Op 7 april staan er op veel plekken in de wereld mensen stil bij de Wereldgezondheidsdag. Daarbij gaat het niet alleen over de coronacrisis, maar ook over de politieke keuzes die gemaakt zijn. De gezondheidszorg heeft bij uitstek te lijden gehad onder de marktwerking in de sector. Dit heeft op veel plaatsen geleid tot het verdwijnen van beschikbare bedden in ziekenhuizen en het wegbezuinigen van personeel om de kosten van de gezondheidszorg maar zo laag mogelijk te krijgen.
 

#inhetwitvoordezorg

 
Gebruik vandaag de hashtag #inhetwitvoordezorg en #health4all of het Facebook profielkader en steek de zorg een hart onder de riem. Dit kan je doen door een selfie/foto van jezelf in het wit te maken en daarmee op Wereldgezondheidsdag te tonen dat ook jij solidair bent met de zorg.
 
Kitty Jong tot slot: "Wat we kunnen laten zien, is dat we solidair zijn met de mensen in de zorg. Dat doen we door binnen te blijven, thuis te werken en zo het aantal nieuwe besmettingen terug te dringen. En vandaag doen we dat ook door op de foto te gaan in het wit."
 
Door: Nationale Zorggids