Fysiotherapeuten vrezen faillissement

Fysiotherapeuten vrezen voor de toekomst van hun praktijk omdat er nog veel onduidelijkheid is over de continuïteitsbijdrage die Zorgverzekeraars Nederland paramedici biedt. Deze bijdrage biedt fianciële steun aan zorgverleners die door de coronamaatregelen minder inkomen hebben. Bijna 60 procent van de fysiotherapeuten kan na april de salarissen niet meer betalen. Dit meldt het FD.

Fysiotherapeuten hebben alle niet-noodzakelijke zorg moeten staken wegens de coronamaatregelen. Op 5 april werd bekend dat zij een beroep kunnen doen op financiële compensatie bij de zorgverzekeraar. Vorige week echter uitte het Paramedisch Platform Nederland (PPN) in een brandbrief aan Zorgverzekeraars Nederland (ZN) haar zorgen over de financiële nood bij paramedici. De steun die ZN biedt zou voor veel fysiotherapeuten te laat komen.

Fysiotherapeuten vrezen faillissement door te weinig financiële steun 

Nu blijkt dat 60 tot 85 procent van de verloren omzet wordt vergoed, kan dit voor sommige fysiotherapeuten faillissement betekenen. Woordvoerder Koen Venekamp van ZN: "Wij werken er hard aan en willen zo snel mogelijk duidelijkheid geven. Ik kan nu niet aangeven wanneer we zeker weten hoe die regeling er uit zal zien. Zorgverzekeraars trekken samen op, maar zorgvuldigheid is geboden. Het gaat wel om collectief opgebracht premiegeld." Hij geeft aan dat fysiotherapeuten als eerste aanspraak konden maken op de regeling.

Als het aan Guido van Woerkom, voorzitter van het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), ligt worden de vragen over de hoogte van de continuïteitsregeling zo snel mogelijk beantwoord: "Tussen een vergoeding van 60% of 85% ligt een wereld van verschil als het gaat om de continuïteit van je praktijk. Nu nadert einde van de maand, straks moeten de salarissen worden betaald. Daarom wordt iedereen nerveus."

Door: Nationale Zorggids