Alleen bij medische indicatie mag paramedische zorg hervat worden

Paramedische behandelingen binnen 1,5 meter afstand van een patiënt zijn alleen toegestaan als er een individuele medische indicatie voor de noodzaak is. Daarbij moeten dan uiteraard de nodige voorzorgsmaatregelen genomen worden volgens de richtlijnen van het RIVM. Paramedische behandelingen zonder medische noodzaak zijn nog niet toegestaan. Dit meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Daar wijst de inspectie op naar aanleiding van signalen dat paramedische klinieken ál hun reguliere behandelingen weer (willen) hervatten. Paramedische behandelingen zonder medische noodzaak vallen onder de regels die voor andere contactberoepen gelden, zoals kappers. Tot 20 mei zijn die nog verboden.

Onder paramedische zorg wordt onder andere logopedie, fysiotherapie, podotherapie en ergotherapie verstaan. Deze beroepsgroepen mogen hun werk alleen weer opstarten als er voor die patiënt een medische indicatie is. Is er geen indicatie, dan moeten de regels voor andere contactgroepen gevolgd worden.

Door: Nationale Zorggids