CNV: 'Zorgmedewerkers te uitgeput voor snel hervatten reguliere zorg'

Zorgmedewerkers zijn toe aan een pauze of minstens een periode met gewone werkdruk. Dat zegt CNV Zorg & Welzijn. De bond waarschuwt dat de andere zorg dan die voor coronapatiënten, die door de huidige crisis naar de achtergrond verdween, niet te snel moet worden opgepakt.

In een enquête onder meer dan 2000 zorgmedewerkers stelde een derde van de ondervraagden toe te zijn aan rust of minstens een gewonere werksituatie. Ook meldde 70 procent van de respondenten een grotere emotionele druk door corona te voelen.

Werkdruk was vóór corona al enorm, risico op overbelaste zorgmedewerkers groot

"De werkdruk en het personeelstekort waren voor corona al enorm. De extra inspanningen vanwege corona zijn daarbovenop gekomen. Dan kan je zorgverleners niet nóg eens overvragen bij het opstarten van reguliere en uitgestelde zorg. Het gevaar dat overbelaste zorgwerknemers gaan uitvallen wordt steeds groter", aldus Anneke Westerlaken, voorzitter CNV Zorg & Welzijn

De bond zegt ook dat de druk op de zorg heel scheef is verdeeld en dat er ook regionale verschillen zijn. "Wij pleiten voor duidelijke regie zowel regionaal als landelijk, niet alleen bij de aanpak van de coronaproblematiek, maar ook bij het opstarten van reguliere en uitgestelde zorg."

Door: ANP