Week 21: het belangrijkste coronanieuws van deze week

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog altijd nemen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het nieuws volledig in beslag. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: milde coronaklachten zorgen voor wekenlang ziekbed bij duizenden patiënten

Nederland kent duizenden mensen die 'milde' coronaklachten hadden maar wekenlang ziek zijn. Bij hen is niet altijd het coronavirus vastgesteld. Klachten als aanhoudende vermoeidheid, verlies van reuk en smaak en hoesten, blijken lang niet altijd na een paar dagen over, zoals het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) op haar website vermeld. 
 

Dinsdag: zorgprofessionals roepen op niet te wachten op vaccin maar zelf te werken aan gezonde leefstijl

Wacht niet op een vaccin tegen het coronavirus maar begin nu al met werken aan een gezonde leefstijl. Deze oproep doen meer dan 1600 zorgprofessionals vandaag aan de bevolking, de politiek en aan bedrijven. Een gezonde leefstijl en een fit lichaam zorgen voor minder ernstige symptomen en ze vergroten de kans op snel herstel van het coronavirus, aldus de artsen, wetenschappers en andere zorgprofessionals. De Vereniging Arts en Leefstijl roept hiertoe op in een brief aan staatssecertaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid.
 

Woensdag: meer verpleeghuizen mogen van 25 mei ontvangen en andere versoepelingen coronamaatregelen

Vanaf 25 mei mogen meer verpleeghuizen weer bezoek ontvangen. Iedereen die "er klaar voor is en voorbereid is", kan de deuren beperkt openzetten voor bezoek, zei minister Hugo de Jonge in de persconferentie. Ook op veel andere gebieden werden versoepelingen van de coronamaatregelen bekend gemaakt. 
 

Donderdag: het coronavaccin, hoe wordt dit gemaakt en wie mogen het straks gebruiken? 

Momenteel zijn er volgens de Wereld Gezondheidsorganisatie 110 vaccins tegen het coronavirus in de maak. Ook Nederland draagt een steentje bij. Zo is een onderzoek in Australië naar de mogelijke bescherming van het BCG-vaccin tegen het coronavirus uitgebreid naar onder meer Nederland. Ook heeft Nederland 50 miljoen euro geïnvesteerd in internationaal onderzoek naar het coronavaccin. Hiernaast is onderzoeksinstituut Intravacc in Bilthoven bezig met drie vaccins tegen corona. Omdat elke virus andere kenmerken heeft, zijn de ontwikkeltrajecten van vaccins ook steeds weer anders. Hoe verloopt de ontwikkeling van een nieuw vaccin eigenlijk? En mag elk land straks gebruik maken van het coronavaccin? De Nationale Zorggids zorg het uit.
 

Vrijdag: ziekte-uitval onder verpleeghuispersoneel neemt toe

Nu mensen die in de zorg werken zich makkelijker kunnen laten testen op het coronavirus, piekt het ziekteverzuim onder personeel in verpleeghuizen. Steeds meer zorgprofessional testen positief en moeten thuisblijven totdat ze beter zijn. Daardoor is er een tekort aan zorgmedewerkers.

Door: Nationale Zorggids