Wassen zorginstellingen

In zorginstellingen is er was in overvloed: beddengoed, badgoed, (persoonsgebonden) kleding, werkkleding, noem maar op. De verzorging van de was is vaak geen onderdeel van het primaire zorgproces. Toch is deze nevenactiviteit een belangrijk punt waar cliënten hun woonplezier op beoordelen. En voor dat woonplezier, zorg je als wooninstelling het liefste zelf voor. 

Cliënten vinden het belangrijk dat hun kleding schoon en fris uit de wasmachine komt. En dat met zo min mogelijk slijtage zodat de kleding van goede kwaliteit blijft. Daar zorgen professioneel wasserij apparatuur en -wasmiddelen voor. Er zijn nog veel meer voordelen te benoemen van intern textielbeheer.  
 

De voordelen van wassen in eigen beheer

1. Snellere omloopsnelheid

Vandaag gewassen is morgen weer schoon in de kast. Dat is heel anders bij het uitbesteden van de was. Niet dat de wasmachines zelf er zoveel langer over doen, maar het logistieke proces wat erbij komt kijken is het meest tijdrovend. Daarbij kan je ook niet de was van één dag opsturen omdat dat simpelweg te weinig is. Het is dus wachten totdat er een hoop vieze was is zodat de externe wasserij het op kan komen halen. Bij intern wassen is het mogelijk om iedere dag te wassen, de omloopsnelheid is dus veel hoger.
 

2. Even snel een wasje aanzetten

Efficiënt werken is voor de zorg een veelbesproken onderwerp. Met wassen in eigen beheer zet je hier dubbel en dwars op in. Tussen de bedrijven door kan er een wasmachine vol met vuile was aan worden gezet. Op start drukken en klaar. De wasmachine doet verder het werk. Ideaal, want zo heb je niet bergen vuile was liggen.
 

3. Minder voorraad nodig

Intern wassen zorgt dus voor een snellere omloopsnelheid. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat er minder textiel voorradig hoeft te zijn. Dat geldt niet alleen voor kleding van cliënten, maar ook voor beddengoed, handdoeken en werkkleding. Het is dus niet alleen kostenbesparend, maar ook ruimtebesparend. 
 

4. Een relevante dagbesteding

De was doen is leuke en relevante activiteit voor cliënten in een dagbesteding. Lekker bezig zijn, sociale contacten leggen/ onderhouden en ook nog wat leren over wassen en verschillende textielsoorten. Naast een complete was- en droog ruimte kunnen we de wasmachines gebruiksvriendelijk programmeren en een duidelijk instructieplan maken voor u en uw cliënten. 
 

5. Vooraf ingestelde wasprogramma’s Wasprogramma ouderenzorg

Iedereen kan de was doen. We stellen de wasmachines namelijk zo af dat het programma perfect aansluit bij het textiel dat gewassen wordt. Zo kunnen we een apart wasprogramma instellen voor onder andere extreem vuile was, delicaat textiel en werkkleding. Per wasgoed type kijken we naar de ideale temperatuur, de wasduur en het gebruik van wasmiddel. Het zorgpersoneel hoeft dus alleen de uitgesorteerde was in de wasmachine te doen en het goede wasprogramma te selecteren.  
 

6. Minder verloren persoonsgebonden wasgoed

Bij het uitbesteden van de was komt het geregeld voor dat kleding zoekraakt. Dat gaat natuurlijk gepaard met een hoop ergernissen, maar het aanvullen of vergoeden van textiel kost ook geld. En geld is één ding, maar het kwijtraken van iemands lievelingskledingstuk is een tweede. Dat komt het woongenot niet ten goede. Bij het intern wassen van wasgoed komt het zoekraken van kleding praktisch nooit voor.  
 

7. Beter voor het milieu

Ook niet onbelangrijk: het milieu. We kunnen er niet omheen dat wassen belastend is voor het milieu. Een instelling die kiest voor intern wassen, verkleint daarmee haar ecologische voetafdruk drastisch. Logisch ook, want kleding hoeft niet meer opgehaald en terugbracht worden. Dat staat dus gelijk aan minder vrachtwagens die rijden en dus minder CO2 uitstoot. 
 
 

Advies over het opzetten van een interne wasserij met professionele machines?

Natuurlijk is het opzetten van een interne wasserij een investering, maar als we alle factoren meenemen zien we dat het een investering is die zich snel terug verdient. Wat het kostenplaatje is van het wassen in eigen beheer, is geen hapklaar antwoord. Iedere situatie is anders. Het belangrijkste is dat de huidige situatie in kaart wordt gebracht en op basis daarvan een goed advies tot stand komt. Daar kunnen wij bij helpen.
 
Laundry Expert draait al vele jaren mee in de totaaloplossingen voor wasbeheer. We hebben al verschillende zorginstellingen blij kunnen maken met hun op maakt gemaakte interne wasserij. Wilt u hier ook één van zijn? We adviseren je graag over het wassen in eigen beheer en wat daar allemaal bij komt kijken.