Tot dusver bijna 17.000 zorgmedewerkers besmet met corona

Het coronavirus is tot nu toe vastgesteld bij 16.973 mensen die in de zorg werken, binnen en en buiten het ziekenhuis. Het is niet bekend waar ze het virus hebben opgelopen. 529 zorgmedewerkers zijn opgenomen in een ziekenhuis en elf mensen die in de zorg werken zijn sinds het begin van de uitbraak overleden. 

Het is de tweede keer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) cijfers over corona in de zorg naar buiten brengt. Op 30 april meldde het instituut 13.884 besmettingen, 458 ziekenhuisopnames en negen sterfgevallen in de zorg.

De jongste overleden zorgmedewerker was 45 jaar, de oudste 69. Zeven van de elf overledenen hadden al gezondheidsproblemen. Van twee slachtoffers is dat nog niet bekend. Coronapatiënten die in de zorg werken, zijn gemiddeld jonger dan de overige patiënten. Bovendien gaat het relatief vaak om vrouwen.

NU'91 betreurt coronaslachtoffers

Beroepsorganisatie NU'91 zegt de cijfers te betreuren en mee te leven met families en nabestaanden. "We wisten eerder al dat negen zorgprofessionals waren overleden. Het is verdrietig om te zien dat dit aantal nog steeds stijgt", zegt voorzitter Stella Salden. "Dat is extra triest vanwege het feit dat deze mensen altijd klaar hebben gestaan om de strijd tegen het virus aan te gaan. We hebben dergelijke getallen rondom overlijdens en besmettingen van zorgprofessionals door een virus nog nooit in dergelijke mate meegemaakt."

Meer dan de helft van besmette mensen werkt in de zorg

Sinds 1 juni kan iedereen met klachten zich laten testen op het coronavirus. Eerder lag de drempel voor zorgmedewerkers lager dan voor anderen. Mensen die in de zorg werken konden al bij lichte klachten worden getest. Daarom zijn onder de positieve tests relatief veel zorgmedewerkers. Het coronavirus is vastgesteld bij iets meer dan 30.000 mensen tussen de 18 en 69 jaar. Van hen werkt meer dan de helft in de zorg. Van alle ziekenhuisopnames in die leeftijdsgroep, gaat het in slechts 9 procent van de gevallen om iemand die in de zorg werkt. Van alle overleden 18- tot 69-jarigen werkte 1,6 procent in de zorg.

Door: ANP