sporten & voeding

Door regelmatig te bewegen blijven je spieren en gewrichten soepel. Uit onderzoek blijkt onder meer dat sporten een positief effect heeft op artrose en soortgelijke ongemakken. Niet alleen functioneert het gewricht beter, ook zal je veel minder snel last hebben van pijn. Toch is niet iedereen het eens met deze stelling. Sporten kan immers ook leiden tot slijtage aan gewrichten. Denk bijvoorbeeld aan hardlopen of voetballen, waarbij spieren en gewrichten zwaar belast worden. Door de juiste materialen te gebruiken en voldoende rust te nemen tussen trainingen wordt slijtage aan de gewrichten tegengegaan. Welke sporten beoefen jij om gewrichten gezond te houden?  

Sporten helpt je overtollige kilo’s kwijt te raken 

Naast het feit dat sporten spieren en gewrichten soepel houdt, heeft dit een positief effect op het verlies van overtollige kilo’s. Wist je dan de snelheid waarmee je afvalt voor circa 30% bepaald wordt door de frequentie waarmee je sport? De overige 70% wordt bepaald door je voedingspatroon. Door op een normaal gewicht te blijven of te geraken, wordt een onnodig grote belasting van spieren en gewrichten voorkomen. Des te meer gewicht je meedraagt, des te groter is ook de klap die je knieën en andere gewrichten bij het sporten of wandelen moeten verwerken.   

Aanvulling op je reguliere voedingspatroon 

Er zijn verschillende stoffen die bij kunnen dragen aan gezonde spieren en gewrichten. Voeg bijvoorbeeld stoffen uit de groenlipmossel toe aan je eetpatroon, vaak in de vorm van een poeder. Poeder kun je gebruiken in een shake of smoothie. Combineer de stoffen uit de groenlipmossel bijvoorbeeld met stukjes banaan, wat kwark en ingevroren rood fruit. Het geeft een fijne smaak aan het drankje en zorgt dat je voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt op een dag. Probeer ongezonde tussendoortjes te laten staan en vervang ze door fruit. 

Stoffen die weefsels en cellen beschermen 

Om een aantasting van onder meer het spierweefsel in je lichaam tegen te gaan, kun je verschillende ingrediënten toevoegen aan een voedingsschema. Ingrediënten die je normaliter wellicht niet of maar weinig zou gebruiken in gerechten. Een voorbeeld van een zeer nuttige stof die aan deze pillen wordt toegevoegd is Curcumine. Deze stof is een antioxidant, die een beschermende werking heeft voor gezonde weefsels en cellen in het lichaam. Een slijtage aan spieren en gewrichten kan op deze manier worden tegengegaan. Er zijn op internet verschillende partijen te vinden, die pillen aanbieden waarin deze stoffen verwerkt zitten.