Zorgprofessional betaalt soms vier keer zoveel voor tweede studie
Tot 2009 konden afgestudeerden een tweede studie doen en daarvoor een overheidsbijdrage ontvangen. Die bijdrage werd geschrapt waardoor studenten die een tweede opleiding willen volgen nu tussen de 4.000 en 30.000 per jaar kwijt zijn. Wie een tweede studie in de zorg of het onderwijs wil volgen, hoeft slechts het wettelijke collegetarief van 2.153 euro te betalen. Deze regeling geldt echter niet voor studenten die al een zorg- of onderwijsdiploma hebben. Dit meldt NRC.
Het maakt hierbij niet uit hoelang geleden die eerste studie is afgerond. De NRC haalt het probleem aan van de 51-jarige Mariette Blankenbijl die 25 jaar geleden de opleiding tot logopedist volgde. Nu wil ze de opleiding hbo-verpleegkunde volgen, maar ze ontdekte dat ze hiervoor 7.000 euro per jaar kwijt is. Alleen omdat ze in het verleden de studie logopedie heeft gevolgd en afgerond.
 

Mogelijk paar honderd gedupeerden

Lisa Westerveld van GroenLinks probeert het ministerie van Onderwijs al twee jaar zover te krijgen om de regeling aan te passen. Ze krijgt hier geregeld mails over en verwacht dat een paar honderd studenten hierdoor gedupeerd zijn. “Niet alleen worden zo mensen geweerd die hard nodig zijn: het druist ook in tegen het idee van een leven lang leren, dat de overheid stimuleert.” Onderwijsminister Van Engelshoven heeft echter geen plannen om de regeling aan te passen.
 

Extra regelingen 

Inmiddels zijn er wel extra regelingen bij gekomen, zoals een eenmalige korting van 3.500 euro voor leraren die een tweede onderwijsbevoegdheid willen halen. Wie  de pabo wil doen, krijgt de eerste twee jaar 50 procent korting en binnenkort beginnen universiteiten met het financieren van lesbevoegdheid in bètavakken voor academici. Zijinstromers in het onderwijs krijgen financiële ondersteuning van de overheid en gemeenten. 
 
Door: Nationale Zorggids