Genomineerden voor de Medische Inspirator prijs 2020 bekend
De Medische Inspirator is een stimuleringsprijs voor de meest inspirerende samenwerking tussen patiënt, patiëntenorganisatie en onderzoeker. Een jury van experts en patiëntvertegenwoordigers heeft 3 projecten genomineerd voor de Medische Inspirator Prijs 2020. Dit meldt ZonMw.
De volgende 3 projecten zijn genomineerd
 

Elektro-Entero-Grafie (EEnG) als non-invasieve diagnostiek bij motiliteitstoornissen van de darm

Onderzoekers Dr. S. Botden en Prof. Dr. I. de Blaauw (Radboudumc), Mevr. C. de Langen, voorzitter Vereniging ziekte van Hirschsprung, en patiëntvertegenwoordiger Mevr. A. Jeronimus-Klaasen. Ook betrokken zijn Prof. Dr. Ir. Michel van Putten (Universiteit Twente) en Dr. Gerard Damen (Radboudumc) en Dr. Geert Wanten (Radboudumc), Dr. Klein (Radboudumc).
 
Darmproblemen vormen een groot aandeel van gezondheidsklachten binnen de Nederlandse bevolking, variërend van baby’s, kinderen tot volwassenen. Voor een goede behandeling van deze klachten is het belangrijk dat de juiste diagnose gesteld wordt. Deze groep is van plan om een niet-invasieve methode (EEnG)  te ontwikkelen om de motiliteit van de dikke darm (colon) in beeld te brengen.
 

Stoma-APPtimalisatie: Vergroten van het zelfvertrouwen en de zelfregie van kinderen met een stoma door het gebruik van een e-health interventie

Onderzoeker Prof. dr. M.P. Schijven (Amsterdam UMC), Dr. J.R. de Jong (Amsterdam UMC), J. v.d. Veen (patiënt), Drs. M.P. Scherpenzeel (CCUVN) en Drs. C. van Batenburg (Stomavereniging), Drs. H.J.R. van der Horst (Amsterdam UMC), Drs. S.L. van der Storm (Amsterdam UMC), Drs. M.E. Voskeuil (Amsterdam UMC).
 
In Nederland krijgen jaarlijks enkele honderden kinderen een stoma. Goede, passende voorlichting en begeleiding voor het kind en de ouders kan helpen bij het leren omgaan met en accepteren van een stoma. De ambitie van deze groep is een medisch hulpmiddel te ontwikkelen, specifiek gericht op kinderen met een stoma. Met als doel, kennis over een stoma en het zelfvertrouwen en de zelfregie vergroten.
 

Geef XLA geen tijd

Onderzoeker Dr. M. van der Burg (LUMC), Drs. M. Blom ( LUMC), J. Verstegen (Stichting voor afweerstoornissen), J. Brouwer (patiënt) en Dr. D. Berghuis (LUMC),
 
Wat als je kind altijd ziek is en de ene oorontsteking nog niet voorbij is voor de volgende koortsperiode aanbreekt? Dit is voor ouders en patiënten met de ernstige afweerstoornis XLA (X-gebonden agammaglobulinemie) vaak werkelijkheid. Er is behoefte om XLA vroeg op te sporen om zo leed te verminderen en gezondheid te behouden. De persoonlijke verhalen van XLA patiënten en familieleden zijn de inspiratie geweest om dit onderzoek te starten om XLA op te nemen in het hielprikscreeningsprogramma.
 

Over de Medische Inspirator prijs

Elk jaar selecteert een onafhankelijke jury van experts de genomineerde onderzoeksprojecten die overtuigend aansluiten bij een patiëntbehoefte en gericht zijn op het realiseren van een medisch product. Er wordt ook nadrukkelijk gekeken naar de samenwerking met patiënten in het onderzoek. Deze projectgroepen worden begeleid in het opnemen van een promotievideo die gebruikt wordt tijdens een vierweekse campagneperiode.
 
De campagne voor de Medische Inspirator prijs 2020 start medio januari. Tijdens deze campagneperiode kan het algemeen publiek stemmen op de meest inspirerende samenwerking en innovatief voorstel. De winnaar van de Medische Inspirator prijs ontvangt een bedrag ter waarde van maximaal 100.000 euro, bedoeld voor het realiseren van het onderzoeksproject.
 
 
Door: Nationale Zorggids