Waarom deze (aspirant-)studenten voor verpleegkunde kozen

Het aantal aanmeldingen voor de hbo-opleiding verpleegkunde is flink gestegen. Volgens cijfers van Vereniging Hogescholen hebben dit jaar 8500 mensen zich aangemeld voor de studie. Dat is een stijging van vijf procent vergeleken met de aanmeldcijfers van vorig jaar. De aanwas van zorgstudenten is hard nodig. Het tekort aan zorgpersoneel is al jaren groot. En met de coronacrisis is de nood alleen maar hoger geworden. 

Draagt de waardering voor de zorghelden bij aan de stijging in het aantal aanmeldingen voor hbo-v? We vragen aankomend student Hanne (22) en huidig student Emmy (25) waarom zij voor verpleegkunde kozen. Wat verwachten zij van de komende periode? En hoe kijkt Emmy terug op het afgelopen jaar? 
 
“Ik wil iets bijdragen aan de samenleving”, vertelt Hanne. “Mensen helpen.” Dat is ook voor Emmy een belangrijke drijfveer. “Zorgverlener is voor mij het mooiste beroep wat je kunt doen.” De afgelopen maanden heeft Emmy haar verpleegtechnische vaardigheden vooral thuis moeten oefenen. Door injecties in een sinaasappel te spuiten, bijvoorbeeld. 
 
Welke tips heeft Emmy voor aankomende studenten? En hoe bereidt Hanne zich voor op het komende studiejaar? Lees het hele interview met Hanne en Emmy hier
 
Door: Nationale Zorggids