Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Het ministerie van Volksgezondheid werkt deze zomer aan een zorgvuldige bonusregeling voor zorgpersoneel dat tijdens de coronapandemie werkzaam is (geweest). In een handreiking komt te staan voor wie de bonusregeling is en voor wie deze nadrukkelijk niet is. Dit meldt het ministerie van Volksgezondheid. 

Op de lijst van beroepen die wél recht hebben op een bonus staan onder meer verpleegkundigen (niveau 4 en hoger), verzorgenden (niveau 3), helpenden (niveau 2) en zorghulpen van niveau 1. Ook hebben doktersassistenten, operatieassistenten, anesthesiemedewerkers, ambulancepersoneel, artsen in opleiding, huishoudelijke hulpen, schoonmakers en straks recht op een eenmalige uitkering.

Hierbij maakt het niet uit of iemand in dienstverband werkte of als zzp’er is of was ingehuurd. De regeling geldt voor professionals die minder dan twee keer modaal (73.000 euro) verdienen bij een voltijd dienstverband. Dit betekent dat medisch specialisten en artsen geen aanspraak kunnen maken op de regeling, evenals tandartsen of mondhygiënisten.

Niet bedoeld voor zorgverleners wier werk kwam stil te liggen

Wie hier geen recht op heeft is de zorgprofessional voor wie het werk (tijdelijk) stil kwam te liggen of op een lager niveau kwam te liggen door corona. Dit geldt voor individuele professionals en voor beroepsgroepen die als geheel minder werk kregen, zoals fysiotherapeuten, gezondheidspsychologen, ergotherapeuten, huidtherapeuten, logopedisten en podotherapeuten.

“Uitzondering hierop vorm een professional die behoort tot bovenstaande groep en die wél is ingezet voor het bieden van zorg aan coronapatiënten, of coronazorg mogelijk te maken. Voor die professionals kan wel een bonus worden aangevraagd”, schrijft het ministerie van Volksgezondheid Dit zijn bijvoorbeeld fysiotherapeuten die revalidatiezorg aan ex-coronapatiënten hebben geleverd of assistenten van de dermatoloog die op de covid-verpleegafdeling kwam te werken,.

In september hoopt het ministerie de volledige lijst van beroepsgroepen te kunnen publiceren, waarna men in oktober de aanvraag voor de bonusregeling kan doen. 

Door: Nationale Zorggids