Normal_zorgopleiding__verpleging__verpleegkundige__ziekenhuis__hulp__onderzoek

De arbeidsmarkt is door de coronacrisis in korte tijd flink veranderd. De werkloosheid loopt verder op, waardoor meer mensen op zoek gaan naar werk. Toch zijn er in deze tijden ook nog beroepen met goede baankansen. Zo is er nog volop werk in de zorg, onderwijs, techniek en ict. Vandaag publiceert UWV een lijst met kansrijke en minder kansrijke beroepen, zo meldt de uitkeringsinstantie. 

Sommige beroepen bieden nog steeds goede baankansen. Zo staan er tussen de kansrijke beroepen veel zorgberoepen, zoals verzorgende IG, wijkverpleegkundigen, operatieassistenten en gz-psychologen. Ook onder leerkrachten, ict’ers, monteurs, accountants en hoveniers is er nog altijd sprake van een tekort aan personeel.

Door corona minder werk

De lijst laat ook zien in welke beroepen er minder goede baankansen zijn. Sommige sectoren zijn zwaar getroffen door de coronacrisis. Plots bieden beroepen die voor de coronacrisis nog kampten met grote personeelstekorten, nu minder kansen. Dit zijn vooral beroepen in de horeca, verkoop, beveiliging en transport en logistiek. Zo zijn de kansen voor koks, objectbeveiligers en buschauffeurs ineens een stuk kleiner geworden. Dat de baankansen in deze beroepen zijn afgenomen kan iets tijdelijks zijn, maar het kan ook langer duren als het slechter gaat met de economie.

Minder kansrijke beroepen

De minst kansrijke beroepen boden ook al voor de uitbraak van het coronavirus minder goede kansen op werk. Zoals beroepen die te maken hebben met digitalisering en automatisering. Zo is er nog steeds minder werk voor ondersteunende secretariële medewerkers, baliemedewerkers bij banken of postkantoren en bibliotheken. Een deel van het werk verdwijnt hier. Er zijn ook beroepen waar het aanbod van werkzoekenden groter is dan de vraag van werkgevers. Dit zijn vaak populaire beroepen, zoals dierenverzorgers, evenementenorganisatoren of activiteitenbegeleiders.

Landelijk overzicht kansrijke beroepen

Met de lijst kansrijke en minder kansrijke beroepen geeft UWV eerste beeld van de kansen op de arbeidsmarkt sinds de uitbraak van het coronavirus. Op dit moment is echter moeilijk te voorspellen hoe de economie verder gaat en hoe snel het herstel zal intreden. UWV blijft de situatie daarom monitoren. Eind 2020 volgt mogelijk een nieuwe lijst met kansrijke en minder kansrijke beroepen.

Door: Nationale Zorggids