Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Ziekenhuismedewerkers hebben sinds maart meer kennis over corona en hoe hiermee om te gaan, maar toch zijn ze niet klaar voor een tweede golf. Er is simpelweg niet genoeg personeel op de intensive cares om een flinke tweede uitbraak op te kunnen vangen. En die komt mogelijk eerder dan verwacht. Dit meldt Trouw.

Ziekenhuizen doen er alles aan om een tweede klap te kunnen opvangen: oud-zorgmedewerkers zijn gevraagd om terug te komen, parttime medewerkers zijn gevraagd om meer uren te maken en er staan almaar vacatures open. Maar nog steeds is er een tekort aan ic-medewerkers, vooral nu een tweede golf eerder dreigt dan verwacht.

1.700 ic-bedden

Komend najaar zouden de Nederlandse intensive cares plek moeten hebben voor 1.700 patiënten, maar dit zou ook moeten betekenen dat er evenveel ic-medewerkers nodig zijn én personeel dat medewerkers op verpleegafdelingen kan ondersteunen. Omdat dit niet mogelijk is, moet een ic-verpleegkundige meerdere patiënten onder zijn of haar hoede hebben en dus neemt de werkdruk weer evenveel toe als tijdens de eerste uitbraak. 

Door: Nationale Zorggids