Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Komt er een tweede coronagolf, dan dreigt niet alleen ziekenhuispersoneel ziek uit te vallen, maar zal uitval door stress ook in de geestelijke gezondheidszorg (ggz), gehandicaptenzorg, verpleeghuiszorg en thuiszorg voorkomen. Dit zegt zorgcollectief Stichting IZZ die pleit voor meer steun aan zorgpersoneel in tijden van een coronacrisis, zo meldt Trouw. 

“40 procent van de medewerkers is in contact geweest met corona. Dat is best veel. Zij geven allemaal aan dat zij schokkende ervaringen hebben opgedaan”, aldus Roland Kip van IZZ. Zij ervoeren hierdoor een hoge werkdruk en een gevoel van machteloosheid. Van de zorgverleners die overuren maakten, kreeg 50 procent dit in financieel gecompenseerd. “Dat lijkt mooi, maar soms is tijd voor tijd beter. Daarnaast heeft personeel met angst voor besmetting gewerkt. Niet alleen voor zichzelf, maar vooral angst om anderen ziek te maken.”

Vakantie brengt slechts een beetje en tijdelijke rust

Ook zorgverleners hebben deze zomer vakantie gehad, maar corona was nooit ver weg. Veel vierden vakantie in eigen land en nieuws loslaten is dan nog veel moeilijker. Misschien zijn ze tijdelijk uitgerust, maar niet voor lang want echt veel tijd om uit te rusten is er niet. Een tweede coronagolf dreigt en daarom is extra steun nu nodig. Psychische ondersteuning, om precies te zijn. En dat begint bij de leidinggevende. Het is volgens IZZ belangrijk om leidinggevenden te trainen in het bespreekbaar maken van schokkende ervaringen en vragen om hulp.

Eigen risico schrappen

Kip van IZZ vindt overigens ook dat het eigen risico geschrapt moet worden voor zorgpersoneel. “Wij pleiten ervoor dat de overheid organiseert dat het eigen risico dit jaar en wellicht volgend jaar wordt gecompenseerd. Dan kan je nog discussiëren of dat voor de hele zorg moet gelden, of alleen voor personeel dat in aanraking is geweest met corona.”

Door: Nationale Zorggids