Normal_stethoscoop_arts_dokter

Studenten die de masteropleiding Geneeskunde in het AMC willen volgen, moeten soms wel twee jaar wachten voor ze kunnen beginnen. Onacceptabel vindt de studentenraad van de studie. "De opleiding is onstudeerbaar geworden." Dit meldt Trouw.

De AMC-locatie van het Amsterdam UMC verzorgt de geneeskunde-opleidingen van de UvA. Volgens een woordvoerder van het ziekenhuis zien de studenten de situatie te somber in. Wie al zijn examens direct haalt, hoeft maar negen maanden te wachten, zegt hij. In andere gevallen duurt het veertien maanden. Als er zich uitzonderlijk veel studenten melden voor de master, zou dit eventueel nog kunnen oplopen tot achttien maanden. Wel erkent het ziekenhuis dat de wachttijden lang zijn en in de afgelopen twee jaar zijn opgelopen.

De studentenraad verwacht echter dat volgend jaar 300 tot 350 jongeren afstuderen voor hun bachelor. Slechts honderd van hen zal meteen door kunnen naar de master, de rest moet loten. Per drie weken kunnen 24 studenten starten met een coschap. Dat zou volgens de studentenraad kunnen betekenen dat voor sommige studenten de wachttijd kan oplopen tot 23 maanden.

Falliete ziekenhuizen en stages

Het probleem zit 'm in de grote hoeveelheid geneeskundestudenten aan de UvA die nog coschappen moeten lopen. Deze stages bij allerlei specialisaties in de geneeskunde vormen het grootste deel van de opleiding. Door corona, maar vooral ook door het faillissement van twee grote ziekenhuizen in de regio, staan er nog veel studenten op de wachtlijst voor een stage.

Volgens de studentenraad vinden de meeste studenten het niet erg om een half jaar te moeten wachten op een stage. De coronacrisis maakt de situatie echter wel lastiger. In de tussentijd gaan reizen, een bijbaan nemen of in het buitenland een stage volgen zijn nu geen optie. In de wachttijd ben je bovendien ook geen student. Dat kan als gevolg hebben dat je studentenlening wordt stopgezet of dat je je studentenkamer uit moet.
Een oplossing voor het probleem, heeft de studentenraad niet. Maar omdat de raad het probleem vorig jaar al meldde bij de universiteit, groeit de frustratie over uitblijvende actie van de faculteit. En de universiteit moet transparant zijn over de situatie tegenover nieuwe studenten, vindt de raad.

Door: Nationale Zorggids