Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Uit onderzoek van vakbond FNV onder ruim 1.600 mensen in zorg en welzijn blijkt dat zij bang zijn voor een tweede coronagolf. Ze zeggen dat de zorg én het personeel onvoldoende is voorbereid op zo’n nieuwe grote uitbraak van het virus. Dit meldt FNV. 

De angst voor een tweede coronagolf leeft bij 80 procent van de medewerkers. Volgens hen zijn zij én de sector er niet klaar voor. Meer dan de helft vindt dat er voldoende maatregelen zijn genomen door de overheid, maar vier op de vijf zorgverleners geeft ook aan dat deze niet genoeg worden gehandhaafd. Ook vindt ongeveer de helft van de dat mensen zich (zeer) slecht houden aan de maatregelen.

Onveilig gevoel

Slechts een derde van de medewerkers in zorg en welzijn voelt zich veilig en zegt zijn werk te kunnen doen. Het gebrek aan beschermingsmiddelen is nog steeds heel groot: maar 25 procent zegt die voldoende te hebben voor een tweede golf. Veel zorgmedewerkers zijn bang om zelf besmet te raken. Zo’n 40 procent laat weten nog een massale uitbraak persoonlijk niet aan te kunnen.

‘Volstrekt onacceptabel’

“Deze cijfers maken me echt boos. Je kunt als overheid én werkgevers zorgmedewerkers toch niet opschepen met zo’n terecht gevoel van onveiligheid, terwijl de samenleving van hun werk afhankelijk is?”, aldus vice-voorzitter Kitty Jong van FNV. “Het is volstrekt onacceptabel dat er nog steeds onvoldoende beschermingsmiddelen zijn. De verwarring over beschermingsmiddelen is compleet door het zwalkende overheidsbeleid. Werkgevers maken misbruik van die situatie door het gebruik van beschermingsmiddelen soms zelfs te verbieden. Met zo’n gevoel van onveiligheid vrezen zorgmedewerkers extra voor een tweede golf, dat geeft dit onderzoek duidelijk aan. We krijgen hier ook steeds meer klachten over.”

Door: Nationale Zorggids