Normal_rss_entry-247756

Ziekenhuispersoneel heeft steeds vaker te maken met agressie en bezoekers die zich niet aan de coronamaatregelen houden. Zestig procent van de verpleegkundigen en verzorgenden zegt dat agressie en wangedrag het afgelopen halfjaar is toegenomen. Dat blijkt uit een enquête van beroepsvereniging NU'91 onder 1200 medewerkers en een rondgang van BNR langs diverse ziekenhuizen.

Een kwart van het personeel geeft aan ook te maken te krijgen met fysiek geweld. "Het gaat soms heel ver. Van schelden en dreigementen tot aan duwen, schoppen en slaan", zegt teamleider Michel van Erp van NU'91. "In sommige instellingen is de beveiliging opgeschaald."

Moeite met mondkapjesplicht

Uit de enquête blijkt dat bezoekers moeite hebben zich te houden aan de mondkapjesplicht en het houden van afstand. "Het zorgpersoneel spreekt je daar binnen de ziekenhuismuren op aan. En dat stuit regelmatig op weerstand en lokt agressie uit."

De belangenorganisatie hoopt dat ziekenhuizen hun medewerkers in bescherming nemen, en dat misdragingen van bezoekers stevig worden aangepakt door justitie. Van Erp: "We hopen dat het zorgpersoneel zichzelf blijft uitspreken tegen dit geweld. Elke vorm van agressie richting deze groep is volstrekt ontoelaatbaar."

Door: ANP