Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

Werken op de intensive care-afdelingen tijdens de eerste piek van de coronacrisis heeft een enorme impact op de mentale gesteldheid van de Nederlandse ic-verpleegkundigen. Een deel van hen heeft last van angstklachten, depressieve gevoelens en/of posttraumatische stress-gerelateerde klachten. Daarnaast is er een grote kans op uitval bij een volgende crisis. Dit melden Radboudumc en Erasmus MC die hier onderzoek naar deden, in samenwerking met beroepsvereniging V&VN-IC en de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC). 

De onderzoekers wilden weten hoe het nu met de ic-verpleegkundigen gaat. Aan het vragenlijstonderzoek deden ruim zevenhonderd ic-verpleegkundigen uit heel Nederland mee. De uitkomsten laten zien dat het langdurig werken onder hoge druk tijdens eerste piek van de coronacrisis veel gevolgen had, en nog steeds heeft, voor de ic-verpleegkundigen.

De mate van stress was ruim drie keer zo hoog als in ‘normale’ tijden. Bijna 30 procent heeft symptomen van angst, 20 procent symptomen van depressie en ruim 20 procent heeft last van posttraumatische stress-symptomen.

Angst om naasten te besmetten

Daarnaast leefde onder een groot deel van de verpleegkundigen de angst om zelf besmet te raken of om hun naaste familieleden te besmetten. Bezorgdheid over het mogelijk kunnen besmetten van naasten leidt tot ruim twee keer zoveel kans op mentale klachten bij verpleegkundigen op de intensive care. Voldoende collega’s, steun van leidinggevenden en genoeg vakantie leiden tot minder mentale problemen. Bijna een derde heeft overwogen om te stoppen met werken als ic-verpleegkundige als gevolg van de coronacrisis. 80 procent ziet op tegen een nieuwe golf.

Grote zorgen 

“We moeten ons oprecht zorgen maken, nu na de besmettingen ook de ziekenhuisopnames toenemen. Er wordt veel gevraagd van de verpleegkundigen als deze cijfers blijven stijgen. Als we een tweede piek op de intensive care gaan krijgen, zal mogelijk de capaciteit juist afnemen door uitval en ziekte van de ic-verpleegkundigen. En zonder ic-verpleegkundigen is het uitbreiden van bedden onmogelijk zo is wel duidelijk", zegt hoofdonderzoeker Mark van den Boogaard. 

Door: Nationale Zorggids