Pensioen zzp'er zorg

Ben je zzp´er in de zorg, maar heb je nog geen pensioen? Dat geeft niet, maar het is wel belangrijk dat je hierover nadenkt. Het pensioen voor zelfstandigen is niet hetzelfde geregeld als bij vaste werknemers, en daarom moet je zelf geld opzij zetten voor je pensioen. Er zijn verschillende manieren om dat te doen. Speciaal voor zzp’ers in de zorg hebben we een en ander voor je op een rijtje gezet. 

Als zzp’er in de zorg geniet je diverse voordelen: zo kun je je eigen werktijden bepalen, een eigen uurtarief vaststellen en zelf bepalen welke opdrachten je aanneemt. Als zelfstandige heb je -  net als iedere werkende in Nederland – recht op een AOW als je de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt. In 2020 bedraagt de AOW € 1.270,67 bruto per maand voor een alleenstaande en € 870,03 bruto per maand voor samenwonenden. Je kunt vervolgens zelf bepalen of je nog een aanvullende oudedagsvoorziening wilt. Dit kan via een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Je geld staat dan vast tot je pensioendatum, terwijl je profiteert van belastingvoordeel. Alleen bij arbeidsongeschiktheid is er een opnamemogelijkheid. Daarnaast kun je ook gebruikmaken van je fiscale oudedagsreserve, eventuele vrijwillige voortzetting van de pensioenregeling bij een voormalig werkgever óf doorsparen of beleggen zonder belastingvoordeel.

Om erachter te komen hoeveel pensioen je later nodig hebt, is het verstandig om je huidige situatie in kaart te brengen: heb je al iets geregeld voor je pensioen? Hoe zit het met je AOW? Heb je een partner? Hoe is zijn/haar pensioen dan geregeld? Hoeveel geld kun je maandelijks inleggen? En wat zijn je vaste lasten (huur, hypotheek) als je met pensioen gaat? 

Wat is ZZP Pensioen?

Wat is ZZP pensioen nu eigenlijk? Via ZZP Pensioen, een merk van a.s.r., kun je een beleggingsrekening openen. Hiermee bouw je zelf je oudedagsvoorziening op. Hoeveel geld je hierop stort en hoe vaak, is helemaal aan jou. Het geld dat je op de beleggingsrekening stort, wordt voor jou belegd. Zodoende bouw je kapitaal op, waarmee je op pensioengerechtigde leeftijd (of wanneer jij daar klaar voor bent vanaf 60 jaar) een uitkering – ofwel lijfrente – aankoopt.

Belastingvoordeel met ZZP Pensioen

De Belastingdienst geeft je een deel van je inleg in ZZP Pensioen terug als je dit aangeeft bij je inkomstenbelasting. Hieraan zitten wel voorwaarden verbonden. Zo ben je gebonden aan een maximumbedrag dat je op de beleggingsrekening mag storten. Je pensioen krijg je bovendien niet eenmalig uitgekeerd, maar verspreid over minimaal vijf jaar. Wil je je AOW-leeftijd eerder laten uitvallen, dan kan het pensioen verspreid over minimaal 20 jaar uitbetaald worden. Bekijk de handige belastingtips voor de ZZP’er voor meer informatie.