Normal_pexels-photomix-company-216729

Mbo-instellingen kunnen vanaf nu ook het keuzedeel ‘Ondersteuning bij mondzorg’ aanbieden aan hun studenten. Met dit keuzevak kunnen studenten kwetsbare cliëntengroepen leren ondersteunen bij de verzorging van de mond en problemen in de mond te herkennen. Dit meldt KNMT. 

Het nieuwe keuzedeel zorgt voor kennis en vaardigheden op het gebied van mondverzorging, zodat zorgstudenten straks na hun opleiding weten hoe zij hun cliënt het beste kunnen ondersteunen. Daarbij gaat het om cliënten met een verstandelijke of lichamelijke beperking, maar ook om thuiswonende (kwetsbare) ouderen. Het keuzedeel is beschikbaar voor de mbo-zorgopleidingen Maatschappelijke Zorg, Verpleegkunde en Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (VIG).

Goed nieuws voor cliënten, mondzorg en verzorgenden

De mondzorg bij kwetsbare cliëntengroepen heeft extra aandacht nodig. Cliënten die vallen onder deze groep, zijn namelijk niet altijd zelf in staat om hun mond goed te verzorgen. Of ze laten het moeilijk toe dat iemand anders hun mond verzorgt. "Het is daarom goed nieuws dat aanstormende zorgtalenten via hun opleiding leren hoe ze hun cliënten kunnen ondersteunen bij het verzorgen van de mond", zegt Marc ten Hoor van de KNMT. "Dat ze daarbij ook leren om problemen te herkennen en daarmee erger kunnen voorkomen is fantastisch. Het is een mooie stap voorwaarts voor de cliënt, de mondzorg en natuurlijk de aankomende verzorgenden zelf. Want als je weet wat je moet doen, je vaardigheden beheerst en ziet hoe je bijdraagt aan het welzijn van de patiënt dan sta je stevig in je schoenen."

Initiatief keuzedeel en betere basis mbo'ers

De KNMT is samen met Stichting De mond niet vergeten initiatiefnemer om verzorgenden meer scholing en basis te bieden bij de ondersteuning van de dagelijks mondverzorging. Daarnaast is in samenwerking met de Hogeschool Utrecht en de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) het keuzedeel verder ontwikkeld.

Door: Nationale Zorggids