Normal_studenten_mbo_verpleging_verpleegkunde_zorg

Beroepen in de publieke sector met flinke personeelstekorten zijn populair bij eerstejaars hbo-studenten. Het aantal aanmeldingen voor de opleiding tot leraar in het basisonderwijs steeg met 33,5 procent van 5243 vorig jaar tot 7000 in 2020. Ook verpleegkunde is populair: daar is de toename ten opzichte van vorig jaar 16,7 procent: van 5896 aanmeldingen vorig jaar tot 6878 dit jaar. Dit meldt Vereniging Hogescholen.

Dit blijkt uit de aanmeldcijfers in het hbo tot en met 5 oktober 2020, die de Vereniging Hogescholen vandaag publiceert. Definitieve instroomcijfers volgen later dit studiejaar.

Maurice Limmen, voorzitter van de Vereniging Hogescholen: “We zagen de belangstelling voor de hbo-opleidingen tot leraar en verpleegkundige vorig studiejaar al toenemen en die trend zet door. Hogescholen vervullen zo hun maatschappelijke rol in het terugdringen van de personeelstekorten in deze beroepen op de arbeidsmarkt”

Voltijdopleidingen verpleegkunde

De toename van het aantal nieuwe aanmeldingen voor verpleegkunde (16,7 procent) valt ook op. De groei zit hier vooral in de voltijdopleidingen. Een zeer bescheiden groei is te zien in de deeltijd- en duale opleidingen. Het beroep van verpleegkundige lijkt traditioneel nog het domein te blijven van vrouwen: in absolute zin melden zich het meest vrouwen aan voor deze opleiding. Bij de voltijdsopleidingen steeg het aantal aanmeldingen van mannen relatief sterker, al blijft hun aandeel nog bescheiden met 701 aanmeldingen van mannen tegenover 4991 van vrouwen.

Door: Nationale Zorggids