Normal_coronatest_coronavirus

Het ministerie van Volksgezondheid geeft zorgpersoneel in theorie voorrang bij het testen op corona, maar de praktijk blijkt weerbarstig. Zorgmedewerkers wachten vaak nog lang op een coronatest, omdat misbruikers van de regeling onterecht voorrang krijgen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

De krant heeft een brief in handen van het ministerie van Volksgezondheid waarin staat dat er signalen binnenkomen van onbedoeld gebruik van de prioriteitsplekken. “Ook wordt geconstateerd dat bepaalde beroepsgroepen ten onrechte niet in aanmerking komen voor een plek in de prioriteitsteststraten”, zo is te lezen in de brief.

Gaten in het systeem

De GGD ontkent dit probleem niet en wijst op het systeem dat gaten vertoont. Volgens directeur Sjaak de Gouw komen mensen bij de teststraat die claimen in de zorg te werken, maar geen werkgeversverklaring hiervan hebben. Hoe vaak dit gebeurt, weet hij niet.

Beroepenlijst voorrangsregeling 

Om nog meer duidelijkheid te creëren over wie wel en wie geen voorrang krijgt, is er een beroepenlijst gemaakt. Verpleegkundigen, verloskundigen, artsen en apothekers hebben wel prioriteit. Lactatiedeskundigen, alternatief genezers, yogadocenten en chiropractors hebben dat niet.

Door: Nationale Zorggids