Fysiotherapie en manuele therapie: wat is het verschil?

De meeste Nederlanders hebben weleens gebruikgemaakt van fysiotherapie. Na een sportblessure, wegens een slechte werkhouding of om ouderdomsklachten te verzachten. Een gespecialiseerde vorm van fysiotherapie is manuele therapie. Afgestudeerde fysiotherapeuten kunnen zich na een driejarige vervolgopleiding ook manueel therapeut noemen. Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen de twee? 

Wat is fysiotherapie?

Wie fysiotherapie nodig heeft, heeft last van lichamelijke klachten in houding en beweging. Een fysiotherapeut kan preventief helpen, maar ook klachten verminderen of oplossen. Opgeloste klachten, betekent met name weer optimale beweging. De meeste mensen die bij de fysiotherapeut komen hebben pijn in hun spieren of gewrichten, hebben pijn door een verkeerde slaap-, zit- of sta-houding. Ook mensen met reuma, artrose en een hernia hebben veel baat bij fysiotherapiebehandelingen. Soms zijn er complexe aandoeningen waarvoor fysiotherapie nodig is, zoals na een beroerte, bij COPD, spierziekten of osteoporose.

Algemene fysiotherapeuten hebben zich niet gespecialiseerd in een bepaald onderwerp en kunnen dus patiënten met allerlei klachten ontvangen. Soms specialiseert een fysiotherapeut zich en dan kan hij een specifieke doelgroep met bepaalde klachten behandelen. De meest populaire specialisaties zijn geriatriefysiotherapeut, sportfysiotherapeut, bekkenfysiotherapeut, arbeidsfysiotherapeut en manueel therapeut.

Wat is manuele therapie?

Manueel therapeuten zijn fysiotherapeuten die een driejarige vervolgopleiding hebben gevolgd. Tijdens deze opleiding leert de therapeut bewegingsproblemen aan de wervelkolom en in gewrichten te behandelen. Een manueel therapeut heeft dus een brede kennis specifieke klachten in het wervelkolom gewricht en leert hiervoor speciale technieken.

Een manueel therapeut kan een patiënt die veel last heeft van duizeligheid helpen, maar ook mensen met pijn in het hoofd en de nek, gecombineerd met een moeilijk bewegende wervelkolom. Wie stijf is in de nek en schouders, kan ook bij een manueel therapeut terecht. Net als mensen met pijn in de bovenrug, ribben, borst en rug.

Vergoeding fysiotherapie en manuele therapie

Fysiotherapie ziet gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen behandeling voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed. Als deze behandelingen niet het gewenste resultaat hebben, dan vergoedt de verzekeraar eventueel meer behandelingen tot een maximum van negen extra behandelingen.

Jongeren met een chronische aandoening kunnen alle behandelingen voor fysiotherapie en oefentherapie vergoed krijgen. Voor volwassenen van 18 jaar en ouder zijn andere voorwaarden. Bij een chronische aandoening wordt fysiotherapie en oefentherapie pas vergoed vanaf de 21e behandeling. De eerste twintig behandelingen zijn dus voor eigen rekening. Deze twintig behandelingen gelden per aandoening en niet per kalenderjaar.

Zonder chronische aandoening wordt fysiotherapie niet vergoed voor volwassenen. Hiervoor is dus een aanvullende zorgverzekering nodig.

Voor de vergoeding van manuele therapie gelden dezelfde voorwaarden als voor fysiotherapie, omdat manuele therapie een specialisatie binnen het vak is.

Door: Nationale Zorggids
Bronnen: KNGF, De Fysiotherapeut, Fysio Sportief Groningen en Rijksoverheid