Normal_arts_dokter_verpleegkundige_waardering

FNV Zorg & Welzijn heeft maandagavond met laserprojecties op zes gebouwen in Groningen, Den Bosch en Den Haag aandacht gevraagd voor meer waardering van het zorgpersoneel. Dit gebeurde op de Martinitoren, het Groninger Museum, de Sint-Janskathedraal en het Provinciehuis in Den Bosch, op de overtunneling van de Utrechtsebaan en het Centraal Station in Den Haag. Dit meldt de vakbond. 

De vakbond vindt dat het personeel binnen zorg en welzijn betere structurele arbeidsvoorwaarden verdient: een lagere werkdruk, beter salaris en veilige werkomgeving. Omdat zorgmedewerkers op dit moment onmogelijk zelf actie kunnen voeren, roept de FNV Nederland op dit voor hen te doen, met de campagne #omarmdezorg.

Hoge werkdruk

De werkdruk in de zorg is de afgelopen jaren al bijzonder hoog, omdat de sector met hoge personeelstekorten kampt. De coronacrisis heeft daar een behoorlijke schep bovenop gedaan. Het ziekteverzuim is torenhoog en ruim een kwart van het personeel overweegt e sector te verlaten vanwege de coronacrisis. Kitty Jong: "Dat lijkt me een duidelijk signaal. Maak en houd de sector aantrekkelijk zodat we nieuw personeel kunnen aantrekken voor de zorg en ook kunnen behouden. We hebben deze mensen zo hard nodig."

2,25 miljard euro extra nodig

Om de problemen in de zorg het hoofd te kunnen bieden, heeft de FNV berekend dat er minimaal 2,25 miljard euro extra nodig is, bovenop het bestaande budget van werkgevers. Hiervan is 1,5 miljard voor betere salarissen en 750 miljoen voor het verlagen van de werkdruk en om personeelstekorten aan te pakken.

Gesprek met minister Van Ark

Maandagmiddag had de FNV samen met de andere zorgvakbonden overleg met minister Van Ark over de onveilige werksituatie in zorg en welzijn waaronder ook het toenemende probleem van agressie die zorgverleners ondervinden. De minister heeft de bonden toegezegd binnenkort verder te praten over de structurele loonsverhoging en de wijze waarop het debat eind oktober verliep.

#Omarmdezorg

Afgelopen weekend is de FNV de social media campagne #omarmdezorg begonnen. Iedereen die de zorg een warm hart toedraagt, kan de zorg omarmen op hun Facebook of instagram-account met een aangepaste profielfoto of door een hart te delen via fnv.nl/omarmdezorg.

Door: Nationale Zorggids