Normal_verpleegkundige_corona_mondkapje

Uit onderzoek van de commissie Werken in de zorg blijkt dat er in ziekenhuizen en verpleeghuizen niet genoeg aandacht is voor de wensen en behoeften van medewerkers. Pas als daar aandacht voor is, kunnen de tekorten in de zorgsectoren worden opgelost, stelt de commissie. Dit meldt Trouw. 

Volgens het onafhankelijke Werken in de zorg, die is aangesteld door het kabinet, is er in ziekenhuizen en verpleeghuizen weinig sprake van modern werkgeverschap. Voorzitter Doekle Terpstra ziet dat werkgevers veel van hun werknemers vragen, maar daar krijgt het personeel te weinig voor terug. Terpstra spreekt van ‘bijna hebberige organisaties’. Hierbij heeft hij het met name over verpleeghuizen, maar over andere zorgsectoren is de voorzitter ook niet te spreken.

Zelfs roosters soms geautomatiseerd

Sommige instellingen hebben binnen hun personeelsbeleid enkel aandacht voor het maken van roosters en soms daarvoor niet eens, als de boel geautomatiseerd is. Ook is er geen aandacht voor inspraak in loopbaanperspectief en heeft het personeel weinig te zeggen als het gaat over werktijden of het maken van een planning voor de vakanties.

Topsport

De commissie Werken in de zorg noemt zorg een topsport en het zou ook zo behandeld moeten worden. Het is volgens de commissieleden niet alleen zaak dat werkgevers topsport-omstandigheden creëren voor hun werknemers, zorgverzekeraars zouden hier ook oog voor moeten hebben.

Door: Nationale Zorggids