Normal_syringe-1884758_640

Vorige week vrijdag is een 24-jarige verpleegster veroordeeld voor dood door schuld. In november 2017 gaf ze een patiënt verkeerde medicatie, die de patiënt fataal werd. De rechtbank legt de verpleegkundige een voorwaardelijke taakstraf op van tachtig uur, met een proeftijd van een jaar. Dit melden Hart van Nederland en De Rechtspraak. 

De verpleegkundige gaf de patiënt medicatie die voor een andere patiënt bedoeld was. Volgens de rechter heeft de verpleegster meerdere malen door moeten hebben gehad dat het om de verkeerde medicatie ging en had ze controles uit moeten voeren. Op de spuit die ze toediende, stonden de naam van het medicijn en de naam van de andere patiënt vermeld. Ook ontbrak een sticker met daarop de manier van toediening. Bij het ophalen van de spuit en het scannen van het polsbandje van de patiënt kon ze opmerken dat de medicatie niet voor de betreffende patiënt bedoeld was. Ook negeerde ze een foutmelding door het systeem. Door het toedienen van de verkeerde medicatie is het slachtoffer gestorven.

De rechter ziet onvoldoende redenen om een beroepsverbod op te leggen. Wel is een taakstraf opgelegd. Haar contract bij de toenmalige werkgever is niet verlengd en de verpleegkundige volgt delen van haar opleiding opnieuw.

Door: Nationale Zorggids