Normal_normal_stethoscoop_tuchtcollege_hamer

In 2018 heeft een verpleegkundige eenmalig het medisch dossier van haar ex-man ingekeken. Ze krijgt hiervoor geen straf opgelegd, zegt het Regionaal Tuchtcollege in Den Haag. Dit meldt Nursing. 

De verpleegkundige was werkzaam op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis. Ze heeft een half uur lang het dossier van haar ex-man bekeken, van wie ze datzelfde jaar is gescheiden. De ex-man diende een klacht in en de verpleegster kreeg in april 2020 een disciplinaire maatregel opgelegd van haar baas. Tijdens de zitting gaf de ex-man aan dat de verpleegkundige zijn medische gegevens met anderen zou hebben gedeeld en dat ze het telefoonnummer van zijn huidige partner heeft opgeschreven en haar tot last is geweest door haar te benaderen via WhatsApp.

Spijt

De verpleegkundige geeft aan dat haar ex-man vermoedelijk bij de huisarts was, op het moment dat hij voor hun kinderen moest zorgen. Omdat hij daar niets over losliet en zij zich zorgen maakte over hun kinderen, heeft ze het dossier ingekeken. Ze beseft dat ze dit niet had moeten doen en heeft spijt van haar handelen.

Geen tuchtstraf

Omdat er geen bewijzen zijn van de aantijgingen van de ex-man en het daarom woord tegen woord is, wijst het tuchtcollege deze beschuldigingen af. Wel staat vast dat de verpleegkundige het dossier heeft ingezien zonder zijn toestemming en zonder behandelrelatie met de man. Vanwege de spijtgetuigenis van de verpleegkundige en het feit dat zij al gestraft is door haar werkgever, legt het college haar geen strafmaatregel op.


Door: Nationale Zorggids