Normal_fysio

De provincie Limburg heeft relatief het grootste aantal fysiotherapiepraktijken van Nederland. Per 10.000 inwoners zijn hier 7,8 praktijken te vinden. Daarmee ligt Limburg flink boven het landelijk gemiddeld van 6,6 praktijken per 10.000 inwoners. Dit meldt vergelijkingswebsite Independer. 

Na Limburg, volgt Utrecht met 7,4 fysiotherapiepraktijken per 10.000 inwoners en Noord-Holland met 7,1. Mensen met lichamelijke klachten hebben daarentegen de minste keus in fysiopraktijken in de provincie Gelderland. Hier zijn namelijk ‘slechts’ 5,9 praktijken te vinden per 10.000 inwoners. Ook in Groningen (6,0) en Overijssel (6,1) is het aanbod van praktijken – relatief gezien – beperkt.

Grotere verschillen op gemeentelijk niveau

Ook op gemeentelijk niveau zijn grote verschillen te zien in het relatieve aanbod van fysiotherapiepraktijken. De grootste uitschieter is het Noord-Hollandse Landsmeer, waar per 10.000 inwoners 21,8 praktijken zijn. Ook Vlieland (17,3), Hattem (13,9) en Ameland (13,5) scoren goed. In Staphorst is het aanbod juist het meest schaars: hier is per 10.000 inwoners net iets meer dan één praktijk te vinden (1,2). In de gemeenten Opmeer (1,7), Harlingen (1,9) en Oosterhout (2) is het aanbod ook relatief beperkt.

Fysiotherapie niet in basisverzekering

“Wij horen vaak misverstanden over fysiotherapie. Zo weet lang niet iedereen dat fysiotherapie niet onder de basisverzekering valt en je meestal zelf moet betalen als je hiervoor geen aanvullende verzekering hebt. Er is wel een uitzondering voor mensen met bepaalde chronische aandoeningen. Zij krijgen fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed vanuit de basisverzekering. Jongeren tot 18 jaar krijgen de eerste negen behandeling altijd vergoed vanuit de basisverzekering”, legt Bas Knopperts van Independer uit.

Door: Nationale Zorggids