Normal_bloed_bloedprikken_bloeddonor_donor

Sanquin Bloedvoorziening en vakbonden FNV Zorg & Welzijn en CNV Zorg en Welzijn hebben een onderhandelingsresultaat bereikt over een tussen-cao voor werknemers van de bloedbank. Ondanks de slechte financiële situatie, is een inkomensverbetering afgesproken. Dit meldt FNV. 

Afgesproken is om met terugwerkende kracht een structurele loonsverhoging van 2,75 procent vast te leggen, met ingang van 1 januari 2020. Er is ook een eenmalige uitkering afgesproken van 650 euro bruto, over het jaar 2019. De werknemers betalen vanaf 1 januari 2021 niet langer 50 procent van de pensioenpremie, maar 45 procent. Omdat het niet mogelijk is om dit met terugwerkende kracht in te voeren, krijgt iedere werknemer een eenmalige compensatie van 350 euro over 2020.

Nieuwe investeerders

“Deze cao wordt niet voor niets een tussen-cao genoemd. De afgelopen twee jaar waren voor Sanquin financieel heel moeilijke tijden. Inmiddels zijn er gelukkig nieuwe investeerders gevonden die de medicijnproductie uit bloed gaan voortzetten. Daardoor ontstaat er perspectief om al snel de onderhandelingen te vervolgen voor verdere verbetering van de arbeidsvoorwaarden”, aldus CNV-onderhandelaar Karel Nugteren.

De bonden leggen het akkoord nu voor aan hun achterban. Leden kunnen stemmen tot 27 december 2020.

Door: Nationale Zorggids