Normal_rss_entry-262581

Zorgmedewerkers willen zich niet zomaar laten inenten tegen het coronavirus. In een peiling onder ruim 9000 werknemers van FNV zegt 18 procent nog te twijfelen, geeft 13 procent aan waarschijnlijk geen prik te halen en wil ruim een vijfde de inenting sowieso niet. "Zorgmedewerkers die er niet positief tegenover staan voelen zich proefkonijnen of vinden het spannend als eerste aan de beurt te zijn", zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV in het AD.

In de leeftijdsgroep tot en met 30 jaar zegt slechts een kwart zich te laten vaccineren. Volgens Jong moet het kabinet snel met antwoorden komen op vragen die leven onder het zorgpersoneel, dat in Nederland als eerste gevaccineerd zal worden tegen het coronavirus. De werknemers "missen goede wetenschappelijke uitleg en vinden dat het vaccin in wel erg korte tijd is ontwikkeld", aldus Jong tegen de krant.

"Veel zorgmedewerkers voelen zich onder druk gezet om de vaccinatie te nemen. Ze willen zich niet gedwongen voelen en daar steunen wij ze in. Je mag ze niet direct of indirect dwingen. Deze mensen snappen ook dat ze met kwetsbare ouderen werken, maar hebben zorgen over hun eigen gezondheid."

Het kabinet wil in januari beginnen met vaccineren. De FNV-vicevoorzitter verwacht dat veel zorgmedewerkers tot die tijd nog wel zijn over te halen. "Het is twee voor twaalf, maar ik denk dat het is vlot te trekken in korte tijd. Als mensen de informatie over het vaccin nog niet goed begrijpen, ligt dat niet zozeer aan hen, maar is er misschien niet goed gecommuniceerd", zegt Jong, die wil dat er betere voorlichting komt. "Let wel: de grootste groep wil zich wél laten vaccineren."

Door: ANP