Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

De Gezondheidsraad telt de bijna 80.000 zorgmedewerkers die het coronavirus al hebben gehad gewoon mee in de eerste ronde voor het coronavaccin. In zijn vaccinatiestrategie is geen rekening gehouden met natuurlijke immuniteit na een besmetting, omdat er te weinig over bekend is. Dit meldt het Parool. 

Na een coronabesmetting is er een kans dat iemand opnieuw besmet raakt, maar door antistoffen in het lichaam is die kans klein. Wereldwijd zijn 76 miljoen mensen bewezen besmet geweest met corona en er zijn maar een paar herbesmettingen bekend. Toch is er te weinig kennis over natuurlijke immuniteit om besmet zorgpersoneel bij de eerste vaccinatieronde over te slaan.

“We weten bijvoorbeeld niet hoe lang dit blijft bestaan. Bij andere coronavirussen gaat het om 1 tot 2 jaar, maar zeker is dat niet. Dit coronavirus bestaat pas een jaar. Daarom is voorzichtigheid geboden. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe meer herinfecties ik verwacht”, zegt viroloog Marion Koopmans, lid van de Gezondheidsraad.

Aantal antistoffen varieert 

Ook zijn er gradaties in het aantal antistoffen dat iemand heeft. Ernstig zieke coronapatiënten lijken veel meer antistoffen op te bouwen dan mensen met milde klachten. Voor het wel of niet vaccineren van zorgpersoneel zou dit betekenen dat bekend moet zijn hoeveel antistoffen iemand heeft. Dat is wel te achterhalen, maar dat gaat enorm veel tijd kosten, zegt Koopmans. Daarom is het beter om al het personeel te vaccineren, te meer omdat het vaccin niet schadelijk is en alleen maar tot een versterkte immuunreactie zal leiden.

Door: Nationale Zorggids