Normal_rss_entry-265259

In Amsterdam, Assen en Den Haag is het vaccineren van zorgpersoneel maandag begonnen. Op alle drie de locaties staan op de eerste dag zo'n driehonderd vaccinaties op de planning.

In Amsterdam, dat zwaar is getroffen door het coronavirus, krijgen de aankomende tijd zo'n 30.000 medewerkers van verpleeg- en verzorgingshuizen uit de hoofdstad en omliggende plaatsen een prik die ze beschermt tegen het virus. In Assen is om 09.00 uur de eerste prik gezet. Het vaccineren in de regio Drenthe gebeurt in de priklocatie naast het TT Circuit in Assen. GGD Haaglanden zette om 10.00 uur de eerste prik bij het stadion van voetbalclub ADO.

Verpleegkundige Dickey Heerkens (48) was maandagochtend als eerste aan de beurt in de RAI in de hoofdstad. Hij is blij dat het vaccin er eindelijk is. "Het is hoe langer de crisis duurt, steeds zwaarder om het vol te houden. Collega’s worden ziek, ik heb meegemaakt dat bewoners overlijden. Dat gaat je niet in de koude kleren zitten", liet hij via de GGD weten. "Met het vaccin voel ik mij beter beschermd."

Meeste besmettingen

Amsterdam zucht onder de virusuitbraak. Tijdens de tweede golf hoort de hoofdstad tot de steden met de meeste coronagevallen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen. De stad stond vaak bovenaan de lijst van gemeenten met de meeste besmettingen. Zo ook zondag weer: Amsterdam noteerde 248 positieve testresultaten.

Wethouder Simone Kukenheim (zorg) zegt dat de afgelopen maanden "zeer zwaar zijn geweest voor onze stad". "Hoewel dat voorlopig nog even zo zal blijven, kunnen we door de vaccinaties langzaamaan weer vooruitkijken, perspectief zien", zegt Kukenheim. "Hopelijk komen er snel meer vaccins, zodat iedereen ingeënt kan worden."

31.000 medewerkers gevaccineerd

Vorige week begonnen de vaccinaties in Veghel, Rotterdam en Houten. Later deze week start het prikken van zorgmedewerkers in de rest van het land.

Ook ziekenhuismedewerkers die in de acute zorg werken worden sinds vorige week gevaccineerd. Tot en met zondag hebben 31.000 medewerkers het coronavaccin gekregen.

Door: ANP