Normal_vaccinatie_prik

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) is tevreden over hoe de ziekenhuizen hun medewerkers in de acute zorg hebben gevaccineerd tegen corona. Na meerdere bezoeken concludeert de IGJ dat deze vaccinaties zorgvuldig en veilig zijn verlopen. Dit meldt de inspectie .

De afgelopen dagen zijn er zo’n 38.000 medewerkers in de acute zorg gevaccineerd. De inspecteurs van de IGJ zagen tijdens hun bezoeken aan de ziekenhuizen meerdere positieve punten. Zo werden de vaccins goed gekoeld, werd het vaccineren zorgvuldig gedaan en werden de zorgverleners die gevaccineerd werden goed geregistreerd.

Wel zagen de inspecteurs dat één van de bezochte ziekenhuizen meer vaccins uit een flacon haalde dan is toegestaan. Hierdoor haalde dit ziekenhuis uit één ampul niet zes maar zeven prikken. Het Europees Medicijn Agentschap, het EMA, heeft eerder aangegeven dat dit niet is toegestaan. De inspectie heeft hier vrijdag het Landelijk Netwerk Acute Zorg over geïnformeerd met het verzoek dit te delen met de ziekenhuizen. Dit is zaterdag gebeurd. De IGJ zal dit ook melden aan andere partijen die zich bezighouden met vaccineren.

Toetsingskader vaccineren

De afgelopen dagen heeft de inspectie ook het Toetsingskader vaccineren vastgesteld. Hierin staat wat de inspectie gaat toetsen op de locaties waar gevaccineerd wordt. Het concept van dit toetsinsingskader is eerder gepubliceerd op de website van de IGJ. Na reacties hierop van meerdere partijen die zich bezig houden met vaccineren, en de bevindingen tijdens de eerste inspecties, is het definitieve toetsingskader vastgesteld.

Door: Nationale Zorggids