Normal_pexels-tima-miroshnichenko-5407215

Social designers Anne Ligtenberg en Mats Horbach werken met hulporganisatie Blauwe Maan aan een online platform waar slachtoffers van seksueel misbruik ervaringen, tips en adviezen kwijt kunnen, bedoeld voor hulpverleners en andere beroepsgroepen. Met dit project #YouToo? willen zij de kunde van professionals, zoals hulpverleners, sociaal werkers, fysiotherapeuten en huisartsen, vergroten om seksueel misbruik bespreekbaar te maken. Dit meldt huiselijkgeweld.nl.

De ontwerpers willen alle beroepsgroepen die met slachtoffers van seksueel misbruik of seksuele grensoverschrijding in aanraking komen, een handreiking bieden die helpt om het gesprek over seksueel misbruik op een verantwoorde, respectvolle manier te initiëren.

Werksessies 

De initiatiefnemers zijn nog op zoek naar professionals die input willen geven en bereid zijn deel te nemen aan een werksessie. Deze werksessies vinden vanaf eind deze maand tot begin april digitaal plaats. Onderwerpen die ter sprake komen zijn: hoe praten we over seksueel misbruik en hoe moeten we reageren als de persoon voor je over dit onderwerp begint te praten?

Slachtoffers die tips hebben, bijvoorbeeld hoe zij als slachtoffer bejegend willen worden, kunnen bellen met de tiplijn (085 – 303 10 74) en hun tip inspreken op de voicemail.

Door: Nationale Zorggids