Normal_normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige-2

Voornamelijk ingegeven door de coronacrisis denkt een grote groep Nederlanders aan een radicale carrièreswitch. Ruim twee op de tien mensen in de beroepsbevolking (22 procent) overweegt een baan in een andere branche te zoeken. Dat blijkt uit een representatieve steekproef van opleider NHA onder ruim 1000 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Markteffect. Daarnaast blijkt in Nederland het animo om in de zorg te werken op dit moment groot. Van de Nederlanders die op dit moment niet in de zorg werken, geeft 28 procent aan dit wel te willen. Dit meldt NHA.

Vooral laagopgeleiden noemen de coronacrisis als belangrijkste oorzaak om een baan in een andere branche te overwegen. Met name in de horeca, (detail)handel, bouw en cultuur & sport zijn de kopzorgen over de gevolgen van de crisis groot. Werkenden in deze sectoren stellen vaak dat hun werkzaamheden verdwijnen of dat werkgevers het financieel zwaar hebben. Als ze inderdaad van branche zouden switchen, willen ze het meest in de zorg aan de slag. Van hen geeft 16 procent dit aan. In totaal maken bijna vier op de tien werkende Nederlanders (38 procent) zich momenteel zorgen over het behoud van zijn of haar baan.

Werken in de zorg

Van de mensen die op dit moment werkzaam zijn in de sector zorg & welzijn, overweegt één op de vijf om een baan in een andere branche te zoeken. Van de beroepsbevolking die op dit moment niet in de zorg actief is, geeft bijna drie op de tien aan dit wel te willen (28 procent). Het grootste struikelblok blijkt het gemis van de juiste vooropleiding. Een kleiner deel is reeds gestart met (om)scholing of kan geen geschikte functie vinden.

Fikse toename aanmeldingen ‘Basisopleiding Verpleegkundige’

Bart Frencken, commercieel manager NHA: “Onze cijfers bevestigen de interesse in een baan in de zorg. Het afgelopen jaar is het aantal inschrijvingen voor de beroepsopleiding ‘Basisopleiding Verpleegkundige’ met 62 procent toegenomen.


Door: Nationale Zorggids