Normal_zorgpersoneel_corona_verpleegkundige

Opnieuw zorgt de coronabonus voor de zorg voor veel onrust. FNV Zorg & Welzijn krijgt veel signalen binnen van zorgmedewerkers dat hun werkgever de bonus niet uitkeert, totdat zij een contract voor eventuele terugbetaling hebben ondertekend. Daarnaast houdt een andere groep werkgevers het geld op de rekening tot de volledige afhandeling via loonbelasting of de eindcontrole van het ministerie van Volksgezondheid heeft plaatsgevonden. In beide gevallen kan het tot 2023 duren voordat zorgmedewerkers de bonus, bedoeld over het jaar 2020, krijgen.  Dit meldt FNV.

Het ministerie van Volksgezondheid eist echter dat de bonus binnen vijf maanden wordt uitgekeerd aan werknemers. Daarom kaart vakbond FNV dit aanstaande donderdag aan in een overleg met minister Tamara van Ark voor Medisch Zorg.

Respectloos

“Dit is te absurd voor woorden. Zorgmedewerkers werken inmiddels al bijna een jaar lang in het heetst van de strijd. Ze hebben een enorm groot risico gelopen voor hun eigen gezondheid door zich dag en nacht onvoldoende beschermd in te zetten voor onze samenleving, in de eerste fase van de coronapandemie. Vervolgens kregen ze te horen dat ze in plaats van een structurele loonsverhoging blij mogen zijn met een eenmalige bonus van 1.000 euro. En nu blijkt dat ze daar misschien nog wel twee jaar op moeten wachten, omdat hun werkgever geen risico wil lopen. Dit is respectloos naar al die hardwerkende zorgmedewerkers”, zegt vicevoorzitter Kitty Jong van FNV.

De vakbond ontvangt hier vooral klachten over van medewerkers uit de kraamzorg, verpleeghuizen en thuiszorg.

Door: Nationale Zorggids